Шотландія позиватиметься до уряду Британії через блокування «гендерного» закону

Уряд Шотландії має намір оскаржити в суді блокування урядом Великої Британії закону про реформу гендерного визнання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Законопроєкт який дозволить жителям Шотландії самостійно визначати свою стать, було ухвалено шотландським парламентом у грудні минулого року. Але його заблокував уряд Великої Британії через потенційний вплив на загальнобританське законодавство про статеву рівність.

Читайте також: Британський уряд вперше заблокує закон у Шотландії

Перший міністр Шотландії Хумза Юсуф раніше назвав цей крок Лондону "недемократичним вето". Він був єдиним із трьох кандидатів у конкурсі на лідерство партії SNP, який підтримав судовий позов проти центрального уряду у спробі скасувати блокування проєкту.

Ширлі-Енн Сомервілль, міністр соціальної справедливості Шотландії, заявила, що законопроєкт про реформу гендерного визнання був прийнятий «переважною більшістю шотландського парламенту за підтримки членів усіх партій».

Читайте також: Суд заборонив Шотландії проводити референдум про незалежність без дозволу Лондона

Вона сказала, що блокування проєкту урядом Британії є «безпрецедентним викликом здатності шотландського парламенту ухвалювати закони з чітко делегованих питань".

"Щоб підтримати демократичне рішення парламенту та забезпечити належний захист децентралізації, шотландські міністри тепер подадуть петицію про судовий перегляд рішення державного секретаря", – зазначила Сомервілль.

Очікується, що міністр виступить у парламенті Шотландії з більш докладною заявою про судове оскарження вже після великодніх канікул.

Читайте також: У Шотландії обрали нового першого міністра

Натомість прем'єр-міністр Ріші Сунак обґрунтував рішення уряду Великої Британії заблокувати реформу гендерного визнання тим, що воно ґрунтувалося на "дуже ретельних та зважених порадах".