Литва і Латвія відмовили у в’їзді понад тисячі громадян рф

Литва і Латвія з вересня заборонили в’їзд на свою територію понад тисячі росіян.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Польське радіо.

Як нагадує видання, восени країни Балтії та Польща запровадили заборону на в'їзд для громадян росії, які мають короткострокові шенгенські візи, видані з туристичною метою та для відпочинку.

«У прикордонній службі Литви повідомили, що з 19 вересня вона не пропустила 709 росіян, які не дотримувалися нових правил в'їзду. Також прикордонники анулювали 29 віз», – йдеться у повідомленні.

При цьому переважна більшість належала до людей, які подали документи на роботу в Литві, але зрештою не з’явилися. Повідомляється також, що порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість громадян росії, які в’їхали в країну, з вересня зросла майже вдвічі.

Як зазначається, в Латвії кількість росіян, які намагаються потрапити в цю країну, зменшилася майже на 40%. Латвійські прикордонники заявили, що з вересня відмовили у в'їзді понад 400 громадянам росії.

Заборону на в'їзд для російських туристів запровадили після початку повномасштабної війни в Україні. Це пов’язано із забезпеченням національної безпеки та моральними питаннями у зв’язку з агресією росії проти України. Обмеження не включають візити з гуманітарною метою та в'їзд політично переслідуваних осіб.

Читайте також: Фінансові «партнери» рф відмовляються від платіжної системи «Мир» - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн ЄС під час неформальної зустрічі у Празі 31 серпня дійшли політичної згоди про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і росією у зв’язку із жорстокою та неспровокованою агресією кремля проти України. Крім того, міністри прийняли рішення не визнавати російські паспорти, що були видані на тимчасово окупованих територіях України.

9 вересня Рада Європейського Союзу затвердила повне призупинення угоди про спрощений візовий режим з росією.

13 вересня керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що 9 країн (Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Данія, Бельгія та Нідерланди) більше не приймають від росіян документи на оформлення туристичних віз.