США оголосили план протидії незаконному переміщенню зброї, яку надали Україні

Сполучені Штати ініціювали план протидії випадкам незаконного переміщення зброї, переданої Україні та союзним державам у Європі в умовах боротьби проти російської агресії.

Про це йдеться в офіційній заяві речника Держдепартаменту США, повідомляє Укрінформ.

«Як і в будь-якому конфлікті, ми зберігаємо пильність, що злочинні й недержавні суб’єкти можуть спробувати незаконно придбати зброю у джерел в Україні, включно з військовослужбовцями російської армії, під час або після конфлікту. Сьогодні Держдепартамент США оголошує План протидії незаконному переміщенню окремих сучасних видів звичайної зброї у Східній Європі», - зазначається в документі.

Наголошується, що план є комплексним та передбачає досягнення кількох цілей. Йдеться, зокрема, про охорону й облік зброї та боєприпасів як в Україні, так і сусідніх країнах; покращення регіонального управління кордонами та безпекою; розвиток можливостей сил безпеки, правоохоронців та прикордонних органів у регіоні для запобігання незаконній торгівлі зброєю.

«Цей план відображає нашу прихильність відповідальним методам передачі зброї, нашому тривалому, постійному й ефективному партнерству у сфері безпеки з Україною та іншими партнерами, а також десятиліттям успішної міжнародної співпраці з метою виявлення та запобігання незаконному обігу зброї в усьому світі», - сказано у заяві.

Крім того, у Держдепартаменті наголосили, що росія має припинити розв'язану нею війну та вивести всі свої сили з суверенної території України. США також продовжать координувати зусилля з групою союзників і партнерів, щоби зміцнити позиції України на полі бою, «а коли прийде час, і за столом переговорів», наголошується в заяві.

Читайте також: США допоможуть Україні усунути наслідки масованої атаки росії - Брінк

Як повідомляв Укрінформ, офіційний Вашингтон неодноразово висловлював прихильність забезпечувати допомогу Україні в умовах її протистояння російській агресії стільки, скільки буде потрібно.

Фото: Drew Angerer/Getty Images