Маасікас – про конфіскацію активів рф: У кожній країні ЄС можуть бути різні механізми

У Європейському Союзі наразі обговорюється питання глобальних наслідків і механізмів вилучення заморожених активів російського Центробанку та використання їх для відновлення України після війни.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас у виступі на весняному діловому форумі у Львові «Українська МРІЯ – шляхи оновлення держави після війни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо активів Центробанку виникає ширше політичне питання – якими будуть глобальні наслідки їх конфіскації, на яке поки що ні в кого немає відповіді. Зараз ведеться його обговорення, тому що дуже легко сказати, що вони (росіяни – ред.) є представниками зла, відповідно, ми маємо накласти на них санкції. Але не все так просто. По-друге, в рамках ЄС санкції однакові, але є 27 різних юридичних режимів, відповідно, ми можемо заморозити активи, але для їх конфіскації механізми можуть бути різними в різних країнах», - сказав Маасікас.

Читайте також: Зміна громадської думки на користь України може сприяти розширенню ЄС - Маасікас

У цьому контексті він зауважив, що Італія вже заявила, що може конфіскувати ці заморожені активи, натомість деякі юридичні системи наразі не забезпечують такої можливості.

«Якщо говорити про чорне і біле, про те, що правильно, що неправильно, то, звичайно, було би правильним, щоб усі ці заморожені кошти були використані для відбудови України. А якщо говорити про механізми, то тут виникають різноманітні нюанси», - констатував голова Представництва ЄС в Україні.

Як повідомлялося, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив інтерв'ю Financial Times 9 травня, що європейські країни мають розглянути питання про вилучення заморожених активів російського Центробанку та використання їх для відновлення України після війни.

Читайте також: Кошти від заморожених активів рф найближчим часом не надійдуть до УкраїниМарченко

До війни росія накопичила рекордні 643 мільярди доларів США як золотовалютні резерви ЦБ. За оцінками західних аналітиків, у рамках санкцій за вторгнення в Україну було заморожено близько двох третин цієї суми. Міністр фінансів росії Антон Силуанов говорив, що заморожено близько 300 мільярдів доларів.