Британія закликала заборонити експортні обмеження на харчі для Всесвітньої продовольчої програми

Міністр закордонних справ з питань навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства Британії Вікторія Прентіс закликала світ боротися з продовольчою кризою злагоджено та спільно, заборонивши експортні обмеження на харчові продукти, які закуповуються для Всесвітньої продовольчої програми.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила на зустрічі міністерського рівня у штаб-квартирі ООН, ініційованій Сполученими Штатами.

«Ми повинні діяти злагоджено та спільно, і, як співається в українському національному гімні, перш ніж згине роса на сонці, ми маємо забезпечити, щоб спосіб виробництва продовольства залишався стійким у всіх сенсах», - зазначала вона.

Читайте також: Усі країни платять свою ціну за агресію рф проти України – Сольський в ООН

Вона нагадала, що український експорт сільгосппродуктів та добрив забезпечував харчування до 400 млн осіб у всьому світі.

За її словами, необхідно терміново розробити план експорту торішнього зерна як залізницею, так і морем і забезпечити розвиток міжнародної торгівлі.

«Ми маємо домовитися про заборону експортних обмежень на харчові продукти, що закуповуються для Всесвітньої продовольчої програми», - підкреслила вона.

Читайте також: Міжнародні фінансові інституції об’єднали сили для реагування на продовольчу кризу

Прентіс зазначила, що спілкується щодня із 25-річною українкою, яка переїхала жити в її будинок з України. «Коли нам вдається зловити телефонний сигнал, ми розмовляємо з її бабусею та дідусем, які перебувають в окупованих районах, про те, що нині знову доводиться щоденно шукати щось поїсти», і продовольча проблема «знову використовується як зброя».

Читайте також: Через війну росії в Україні голод поширився ще на 40 мільйонів людей по всьому світу - Блінкен

Як повідомляв Укрінформ, у середу у Нью-Йорку стартували Дні дій задля глобальної продовольчої безпеки. За ініціативи Сполучених Штатів, які головують у травні в Раді Безпеки ООН У штаб-квартирі Організації проходить зустріч міністерського рівня, на якій представлено десятки країн. Україну на зустрічі представляє міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Росія на заході не представлена.