Саакашвілі був проти переведення до тбіліської колонії і боїться розправи - Денісова

Голова Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїл Саакашвілі був проти свого переведення до виправної колонії № 18 під Тбілісі, яке нещодавно відбулося, і був занепокоєний через це за своє життя.

Про це Уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова заявила у ефірі телеканалу “Україна 24”, відео з якого розмістила на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Наразі є підтвердження цього - пенітенціарна служба Грузії підтвердила те, що Саакашвілі перевезли з виправної колонії № 12 до виправної колонії № 18, яка знаходиться у Глдані, це практично у Тбілісі. Там є тюремна лікарня, до якої саме і перевезли Михеїла. І коли я у нього була на минулому тижні - 27 жовтня, то він якраз висловлювався щодо того, що він дуже проти розміщення його і переміщення його у цю тюремну лікарню, яка саме знаходиться у Глдані”, - поінформувала Денісова.

Читайте також: Саакашвілі перевели до тюремної лікарні

За словами українського омбудсмана, Саакашвілі був дуже занепокоєний тим, що може бути переміщення його у виправну колонію №18, бо там перебувають ті громадяни, які, у тому числі, потрапили у в'язницю завдяки діяльності Саакашвілі, коли він ще був президентом Грузії.

Тому Саакашвілі, як зазначила Денісова, дуже хвилюється, що відносно нього буде розправа з боку цих громадян.

Відповідаючи на питання, з якою метою, на її думку, було здійснено це переміщення Саакашвілі до виправної колонії № 18, Денісова зазначила, що вона думає, що грузинська влада не хоче смерті Саакашвілі, і що вона буде його рятувати, щоб він і надалі був живий: “я все ж таки думаю, що так буде”.

Читайте також: Здоров'я Саакашвілі стрімко погіршується, він не приймає ліки - Денісова

“Що стосується його стану здоров'я, то безумовно, на 39-й день говорити про те, яке у нього самопочуття, дуже важко. Коли ми спілкувалися з адвокатами, з лікарями, і з омбудсманом Грузії, і з представниками омбудсмана, які теж відвідали Михеїла, то вони говорили, що (у Саакашвілі — ред.) дуже поганий стан. Було скликано консиліум лікарів, і консиліум визнав, що (у Саакашвілі — ред.) дуже поганий стан, і що Михеїл потребує терміново медичної допомоги. Тому саме гелікоптером його і вивезли, і як стало вже відомо - до Глдані”, - уточнила вона.

Як поінформувала Уповноважена ВР з прав людини, відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, потрібно питати особу про те, чи потрібна така медична допомога, “але на сьогоднішній день ми не знаємо, у якому стані був Михеїл, коли приймалося рішення про його перевезення”.

“Зараз, як я знаю, - у мене є певна інформація, але вона офіційно не підтверджена, - що нібито та лікарня, у яку перевезли Михеїла, вона облаштована всім необхідним медобладнанням, і що там є всі необхідні лікарі. До цього там навіть реаніматолога не було, і що нібито там їх зараз вже 5. Я зможу сказати вже більш точно завтра, тому що до мене має прийти посол Грузії в Україні та надати мені відповіді на всі ті питання, які я йому задавала ще у минулу п'ятницю”, - поінформувала український омбудсман.

Окремо Денісова уточнила, що у грузинському законодавстві чітко прописано, тюремний лікар може викликати, наприклад, трьох експертів — лікарів на його розсуд, і вони разом приймають таке рішення щодо примусового годування особи.

Читайте також: Саакашвілі причастився у руставській в'язниці

“Ми зараз не знаємо, чи будуть якісь дії такі зроблені грузинською владою або лікарями щодо примусового годування (Саакшвілі — ред.)”, - уточнила Денісова.

Вона нагадала, що Саакашвілі голодує вже 39-й день, і що він до учорашнього дня використовував медичні препарати для підтримки людини, яка знаходиться у голодуванні. За її інформацією, Саакашвілі отримував орієнтовно 30 таблеток, і 2 капельниці, а також інколи йому проводили якісь інші процедури.

Але згодом, після розповсюдження інформації щодо того, що він нібито приймає їжу, Саакашвілі відмовився від будь-яких ліків, вітамінів та підтримуючих препаратів, “і важко сказати, скільки, може, хвилин залишилося у його житті”.

“Я думаю, що і грузинська влада розуміє, що може втратити третього президента Грузії, а ми можемо втратити громадянина України, і тому потрібно всім боротися для того, щоб все ж таки допомога, про яку зараз ми можемо тільки мріяти, була надана Михеїлу, - вона надасть можливість йому продовжувати життя”, - сказала Денісова.

Читайте також: Саакашвілі блідий, виснажений і схуд на 14 кілограмів – омбудсмен

Як повідомлялося, 1 жовтня Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування та назвав себе політичним в'язнем.

29 жовтня голова уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі виключив можливість передачі Саакашвілі Україні.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі також заявила, що відмовляється використовувати повноваження, які вона має, та помилувати Саакашвілі.