Amnesty International хоче, аби Польща прийняла афганських біженців з території Білорусі

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International висловлює занепокоєння тим, що права шукачів притулку в Польщі на кордоні з Білоруссю масово порушуються.

Про це йдеться у розслідуванні, проведеному Amnesty International, повідомили Укрінформу в цій організації.

Правозахисники виявили невідомі раніше подробиці про ситуацію з 32 афганськими шукачами притулку (серед них четверо жінок, 15-річна дівчина та 27 чоловіків), «які тижнями перебували в нелюдських умовах у прикордонній зоні між Польщею та Білоруссю без їжі, чистої води, даху та ліків щонайменше з 18 серпня».

За допомогою супутникових знімків, а також 3D-реконструкції Amnesty International може довести, що 18 серпня 32 особи перебували на польському боці кордону в оточенні місцевих прикордонників, однак через день повернулися до Білорусі. Amnesty International вважає, що це стало наслідком «незаконного виштовхування», оскільки, схоже, це переміщення сталося, коли озброєні польські прикордонники оточили імпровізований табір біженців.

Читайте також: Білорусь роздає нелегалам військову форму – польські прикордонники

20 серпня всі 32 афганці, які застрягли на кордоні, подали за допомогою адвокатів заяви про міжнародний захист у Польщі, наголосивши, що вони хочуть залишитися в цій країні.

Amnesty International закликає польський уряд надати тим, хто шукає захисту, доступ на свою територію: «Влада повинна утриматися від виштовхування цих людей і терміново надати групі афганців, що опинилися на польсько-білоруському кордоні, належне житло, їжу, воду, санітарні умови, доступ до адвокатів та медичну допомогу, як це зробив Європейський суд з прав людини у своїй вимозі на адресу Польщі 25 серпня».

Читайте також: Польща зафіксувала рекордний наплив нелегалів із Білорусі - майже 500 за добу

Правозахисники наполягають, що польська влада також повинна скасувати надзвичайний стан та закони, які обмежують пересування в прикордонній зоні. На їхню думку, надзвичайний стан, запроваджений урядом Польщі в вересні, перешкоджає нагляду за можливими порушеннями прав людини.

Також зазначається, що з 19 вересня в прикордонній зоні загинуло п’ятеро людей, в тому числі внаслідок переохолодження.

«Жахливу ситуацію, з якою афганці стикнулися на кордоні, створив польський уряд. Оголошення «надзвичайного стану» є нелегітимним і його потрібно скасувати. Ситуація на кордонах країни не є надзвичайною за європейськими та міжнародними визначеннями», - заявила Єве Гeдді, директор Офісу європейських інституцій Amnesty International.

Читайте також: Польща на два місяці може продовжити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

За її словами, «примусове повернення людей, які намагаються просити притулку, без індивідуальної оцінки їхніх потреб у захисті, суперечить міжнародному праву та законодавству ЄС».

Як уточнюється, для оцінки ситуації лабораторія доказів Amnesty International з 12 серпня зібрала та проаналізувала, окрім супутникових знімків, понад 50 відео та фотографій інцидентів на кордоні Польщі й Білорусі.

Фото: wikimedia.org