Британія спробує затримати причетних до отруєння Скрипалів агентів ГРУ

Велика Британія вживатиме усіх необхідних заходів для протидії російській загрозі і спробує затримати агентів російської військової розвідки (ГРУ), відповідальних за отруєння в Солсбері, якщо вони коли-небудь виїдуть за межі РФ.

Як передає Укрінформ, про це заявила глава МВС Великої Британії Пріті Пател, повідомляє Reuters.

"Уряд буде продовжувати надзвичайно активно реагувати на стійку і серйозну загрозу з боку російської держави… Ми поважаємо народ Росії, але ми зробимо все можливе, все необхідне, щоб зберегти нашу країну в безпеці", - заявила парламенту Пател.

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що Росія повинна видати трьох своїх громадян, які підозрюються в отруєнні Скрипаля в 2018 році.

Читайте також: Отруйники Навального два роки тому імовірно намагалися вбити поета Бикова – Bellingcat

"Ми вважаємо, що всі підозрювані повинні бути передані до рук правосуддя ... Дон Стерджесс, невинна представниця британської громадськості, померла в тій події, і ми хочемо, щоб цих підозрюваних видали (Британії – ред.)", - сказав Джонсон телеканалу Sky News.

Як повідомляв Укрінформ, поліція Великої Британії звинуватила третього офіцера російського ГРУ в причетності до отруєння Скрипалів у Солсбері в 2018 році - росіянина Дениса Сергєєва. Однак йому не можуть висунути офіційні обвинувачення, поки він не затриманий.

Читайте також: Російські агенти «засвітилися» в Болгарії під час вибухів на складах зброї – ЗМІ

За версією слідства, Денис Сергєєв користувався псевдонімом "Сергій Федотов". Він міг керувати операцією в Солсбері. Він також був пов'язаний з «іншою таємною діяльністю по всій Європі».

4 березня 2018 року ексофіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були знайдені непритомними в британському місті Солсбері, їх госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною. У зв'язку з отриманим отруєнням також був госпіталізований сержант кримінальної поліції Нік Бейлі, який першим проводив огляд будинку потерпілих. Тією ж речовиною отруїлася і загинула британська громадянка Дон Стерджесс.

Читайте також: Вибухи у Чехії були частиною спецоперації РФ проти України - Bellingcat

Невдовзі тодішній прем'єр Великої Британії Тереза Мей заявила, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новічок» (А-234), розробленою в СРСР.

Лондон назвав виконавцями замаху на Скрипалів громадян Росії Олександра Петрова і Руслана Боширова, які є, за твердженням британських спецслужб, агентами ГРУ. Згодом з'ясувалося, що під цими маскуються співробітники ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін.