Рада Європи закликала Росію звільнити Навального

Рада Європи закликала Росію звільнити опозиціонера Олексія Навального і виплатити потерпілим компенсації, призначені Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ), зокрема нафтовому концерну ЮКОС.

Як передає Укрінформ, відповідні постанови було прийнято на щоквартальному засіданні Комітету міністрів Ради Європи з нагляду за виконанням постанов і рішень ЄСПЛ, що проходило з 14 до 16 вересня, повідомляє DW.

Загалом комітет розглянув шість справ, що стосуються Росії. Серед них - "Навальний і Офіцеров проти РФ" (про "справу Кіровлісу") і "Навальний проти РФ" (про "справу Ів Роше"). За підсумками розгляду цих двох справ ЄСПЛ постановив, що заявників засудили в Росії "за дії, які не відрізняються від звичайної комерційної діяльності", на підставі "свавільних" і "явно необгрунтованих" судових рішень.

Комітет міністрів РЄ знову настійно закликав владу Росії звільнити Навального, скасувати обвинувальні вироки за обома справами і виплатити заявникам компенсації. Наглядовий орган висловив глибокий жаль у зв'язку із затримкою відповідей на його запити до влади РФ та запропонував своєму генеральному секретарю направити листа міністру закордонних справ Росії з висловленням глибокого занепокоєння через утримання в колонії Олексія Навального.

Читайте також: Навальний віддав премію Нємцова сім'ям політв'язнів

Як відомо, в лютому 2021 року суд замінив Олексію Навальному умовний строк на реальний у справі "Ів Роше". З урахуванням часу, проведеного в СІЗО та під домашнім арештом, Навальний має провести в колонії два з половиною роки.

Росія є членом Ради Європи і ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, взявши на себе зобов'язання виконувати рішення ЄСПЛ. Однак у грудні 2020 року в Росії було закріплено пріоритет Конституції РФ над міжнародним правом. Крім того, в законі "Про міжнародні договори РФ" йдеться, що питання про можливість виконання рішень міжнародних судів, якщо вони "суперечать основам публічного правопорядку РФ" тепер вирішує Конституційний суд РФ.