Ризики від введення Nord Stream 2 треба нейтралізувати - глава МЗС Польщі

На сьогодні потрібно знайти рішення для нейтралізації спроб тиску на окремі країни після введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream 2.

Про це під час спільної пресконференції в п'ятницю з міністрами закордонних справ Німеччини і Франції у німецькому Ваймері у рамках святкування 30-річчя створення Веймарського трикутника заявив глава МЗС Польщі Збігнєв Рау, передає кореспондент Укрінформу.

Міністр зазначив, що попри завершення будівництва газопроводу Nord Stream 2, польські політичні сили та громадська думка у країні не змінили своїх поглядів і продовжують негативно ставитися до цієї інвестиції. Він підкреслив, що зараз потрібно нейтралізувати ризики, пов'язані з введенням трубопроводу в експлуатацію.

Читайте також: Заявку на сертифікацію Nord Stream 2 подали з порушенням законодавства - оператор ГТС

"Я сьогодні теж піднімав це питання під час дискусії між нами і висловив сподівання, яке було підтримане нашими колегами: ми зараз шукатимемо таке рішення, аби через дефіцит безпеки, який створює цей проєкт, не стали можливими подальші поділи в Європі, а також збільшення політичної маніпуляції і здійснення політичного тиску Росією на окремі країни нашої частини Європи",- заявив Рау.

Він додав, що три країни співпрацюватимуть у питанні нейтралізації негативних наслідків у зв'язку із завершенням і подальшим введенням в експлуатацію Nord Stream 2.

Рау також підкреслив, що обговорюючи українські питання троє міністрів "із задоволенням сприйняли рішення, прийняті на саміті Кримської платформи".

Читайте також: Берлін поки не коментує заяву Газпрому про завершення будівництва Nord Stream 2

Польський міністр також висловив сподівання на солідарність від європейських партнерів у зв'язку зі складною ситуацією на кордоні з Білоруссю.

"Нас також дуже турбують кібератаки, особливо в контексті виборів в Німеччині",-підкреслив він.

Як відомо, Веймарський трикутник є неформальним міжнародним об'єднанням Німеччини, Польщі та Франції, яке було започатковано в 1991 році в німецькому Веймарі. У рамках групи відбуваються періодичні зустрічі на рівні міністрів закордонних справ та глав держав.

Як повідомлялося, російський газовий монополіст Газпром оголосив 10 вересня про завершення будівництва газопроводу "Nord Stream 2.