Штам Delta викликає вдвічі більше госпіталізацій

Дослідження

Delta-варіант COVID-19 удвічі частіше викликає необхідність госпіталізації, ніж раніше поширені у Великій Британії штами коронавірусу.

Як передає Укрінформ із посиланням на Reuters, такі висновки зробили шотландські вчені. 

У дослідженні розглянули 19 543 випадки захворювання із коронавірусом та 377 випадків госпіталізації з ним серед жителів Шотландії.

Зазначається, що 7723 випадки захворювання та 134 госпіталізації були спричинені варіантом Delta.

За словами професора епідеміології кафедри громадського здоров’я Університету Стратклайда у Глазго Кріса Робертсона, зважаючи на вік та супутні захворювання, варіант Delta приблизно вдвічі збільшив ризик госпіталізації, але вакцини від коронавіруса його все ж таки знижують.

Читайте також: Штам коронавірусу Delta виявили у 74 країнах

У дослідженні йдеться про те, що захист від Delta-варіанту" завдяки вакцинації може бути слабшим, ніж від варіанту Alfa, вперше виявленому в Кенті на південному сході Англії.

Все ж, за словами вчених, дві дози вакцини від COVID-19 дають хороший захист.

"Дві дози вакцини або одна доза протягом 28 днів приблизно знижує ризик потрапити до лікарні на 70%", - заявив Робертсон.

Як повідомляв Укрінформ, причиною 90% нових випадків інфікування коронавірусом у Великій Британії стає штам Delta, який свого часу вперше був виявлений в Індії.

При цьому зазначається, що мутація Delta нині ефективно виявляється новими експрес-тестами, які показують результат упродовж 48 годин.

Читайте також: Штам Delta не має «класичних» симптомів і дуже заразний - вчений

Штам коронавірусу B.1.617.2, який був уперше зафіксований в Індії (ВООЗ маркує його як Delta), вже виявили щонайменше у 74 країнах і територіях.

На початку червня Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що відтепер маркуватиме штами коронавірусу літерами грецького алфавіту, аби уникнути дискримінації щодо країн, де ці варіанти виявили вперше.