Суд у Мінську залишив чинним вирок двом журналісткам «Белсату»

Мінський міський суд залишив чинним вирок Дар'ї Чульцовій і Катерині Бахваловій - журналісткам телеканалу «Белсат», які минулого року вели стрім з центральної площі білоруської столиці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Відзначається, що 15 листопада 2020-го Чульцова і Бахвалова вели стрім з «Площі змін». У той день їх затримали, потім засудили на сім діб адміністративного арешту за статтею 23.34 КпАП («Порушення порядку організації або проведення масових заходів»), а пізніше порушили щодо журналісток кримінальну справу за статтею «Організація і підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок, або активна участь в них». У лютому суд засудив кожну до двох років позбавлення волі.

В апеляційній скарзі адвокат Катерини Бахвалової Сергій Зікрацький висловив незгоду з вироком і вказав, що суд першої інстанції не встановив докази для притягнення обвинуваченої до кримінальної відповідальності. На його думку, судом не був встановлений факт наявності групових дій, які грубо порушують громадський порядок.

Читайте також: Медійниці України виступили на підтримку журналісток «Белсату»

Прокуратура наполягала на тому, що винуватість Бахвалова і Чульцової «цілком підтверджується дослідженими судом доказами».

Під час слідства журналістки перебували в СІЗО. На час судового розгляду суд відмовився змінити їм запобіжний захід.

Як повідомлялося, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорсткі репресії і масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.