ЄС абсолютно не потребує російської вакцини Sputnik V – єврокомісар

Євросоюз жодним чином не має потреби у російській COVID-вакцині Sputnik V.

Таке переконання в ефірі французького телеканалі TF1 висловив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєрі Бретон, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми абсолютно не будемо мати потреби у Sputnik V», - заявив член Єврокомісії від Франції.

Водночас він не виключив, що ЄС, у разі потреби, може допомогти Росії у виробництві цієї вакцини на одному-двох своїх заводах.

Читайте також: Українців не вакцинуватимуть російським Sputnik V - Шмигаль

Єврокомісар повідомив, що нині в ЄС 55 підприємств цілодобово задіяні у масовому виробництві COVID-вакцин. За прогнозом і замовленнями Єврокомісії, країни-члени можуть отримати 300-400 млн доз у другому кварталі цього року.

Бретон також висловив сподівання, що населення Франції, за результатами кампанії вакцинації проти CОVID-19, може набути колективного імунітету вже до середини липня.

Читайте також: У Франції спростовують контракт на виробництво російської вакцини Sputnik V

Як повідомляв Укрінформ, на актуальному етапі на рівні регулятора Європейського Союзу – Європейського агентства лікарських засобів – терміново схвалено (авторизовано) застосування і доступ на європейський ринок чотирьох COVID-вакцин: Pfizer/BioNTech (США-Німеччина), Moderna (США), Oxford/AstraZeneca (Велика Британія-Швеція), а також Janssen (виробляється бельгійським філіалом американської компанії Johnson&Johnson).

Нині Європейське медичне агентство (ЕМА) проводить дослідження російської вакцини проти коронавірусу Sputnik V (Gam-COVID-Vac).

Читайте також: ЄС не веде переговорів про закупівлю російської вакцини Sputnik V

Раніше Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала умови для можливої авторизації російської вакцини Sputnik V на ринку ЄС, які включають ретельне дослідження властивостей цього препарату на його ефективність і безпечність, а також за умови допуску європейських фахівців до інспекції місць виробництва вакцини, оцінки стабільності такого виробництва та його відповідності заявленим кількісним та якісним показникам.

Станом на 22 березня у Франції першу дозу вакцини проти COVID-19 вже отримали більше 6,1 млн осіб; другу – майже 2,5 млн. У країні зосереджено більше 1,1 млн доз вакцин для продовження кампанії щеплень.

Уряд країни планує вакцинувати 30 млн населення до середини червня.