Штати і ЄС підтвердили намір об’єднати сили для захисту клімату

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс та спецпредставник президента США Джон Керрі підтвердили намір активно співпрацювати у боротьбі з кліматичними змінами.

Про це Тіммерманс та Керрі повідомили 9 березня у заяві для преси після зустрічі у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли Адміністрація Байдена увійшла в офіс, ми тоді сказали – вони повернулися! Вони повернулися до Парижа, до кліматичного порядку денного… Ми будемо працювати пліч-о-пліч, щоб досягти успіху у Глазго, де доведеться докласти зусиль, аби переконати інших світових гравців робити правильні речі. Я абсолютно впевнений, що США і Європа, працюючи разом, можуть зрушити гори та передати дітям й онукам той клімат і той світ, у яких можна жити», - сказав Тіммерманс.

Своєю чергою Керрі наголосив, що президент Байден дуже чітко включив боротьбу зі змінами клімату до найважливіших питань, які має намір вирішувати уряд Сполучених Штатів.

Читайте також: Генсек ООН закликає світ відмовитися від вугілля заради захисту клімату

«Я прибув сюди, щоб поновити діалог з нашими друзями в Європі щодо співпраці навколо ситуації з кліматом… Ми стикаємося з надзвичайною кризою, ознаки якої зростають кожного року. Але ця криза також є моментом найбільшої нагоди, яку ми маємо, ймовірно, з часів Промислової революції. Ми можемо відновити наші економіки, які будуть виробляти нову продукцію, на основі новітніх технологій», – наголосив спецпредставник президента США.

За його словами, для США і Європи важливо об’єднатися, адже жодна країна не може самотужки здолати цю кризу. Задля цього необхідні зусилля не лише держав і урядів, вони мають охопити широке громадянське суспільство та приватний сектор: «Будуть необхідні трильйони євро, доларів, будь-якої іншої валюти. Але кожен з економічних прогнозів чітко свідчить – для наших громадян буде більш витратним не відповідати (на кліматичні зміни – ред.), і не робити того, що ми маємо зробити».

Читайте також: США назвали зміни клімату найскладнішим викликом для глобальної безпеки

Він висловив переконання, що сучасний технологічний розвиток дає змогу виконати цю роботу, тож наступне десятиліття має стати періодом дій у розв'язанні проблеми кліматичних змін.

«Саме тому президент Байден прийме (кліматичний – ред.) саміт у квітні, щоб зібрати разом країни світу та обговорити, з чим ми прийдемо до Глазго», - додав Керрі.

Як повідомлялося, одним з перших кроків адміністрації Джо Байдена було повернення США до Паризької кліматичної угоди. Американський уряд висловив готовність співпрацювати з Євросоюзом для досягнення цілей «зеленого» розвитку та інновацій, а також відпрацювати спільні підходи до кліматичної конференції ООН у Глазго. Цей захід, запланований на листопад 2020 року, перенесли на рік у зв'язку із пандемією COVID-19.