У Відні оштрафували 3 тисячі учасників антикарантинної акції

У столиці Австрії поліція склала протоколи про адміністративні порушення щодо 3 тисяч учасників незаконної акції проти карантинних обмежень, яка пройшла у суботу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомили у міністерстві внутрішніх справ Австрії.

"Попередні підсумки демонстрації: 42 затримання, 60 кримінальних проваджень та понад 3 тисяч протоколів про адміністративні порушення", - повідомили в МВС, додавши, що у деяких учасників було вилучено ножі.

За даними міністерства, внаслідок дій протестувальників ушкодження дістали 4 правоохоронці, а також працівник приватної охоронної компанії.

Читайте також: На антикарантинний протест у Відні вийшли тисячі людей

Як повідомляють австрійські ЗМІ, ескалація сталася ввечері у суботу - після того, як у парку Пратер завершився мітинг правопопулістської Австрійської партії свободи (FPÖ), де її лідер, ексміністр внутрішніх справ Герберт Кікль виступив із гострою промовою проти вжитих урядом заходів для стримування коронавірусу. Учасники мітингу вирішили пройти маршем, однак на заваді їм стали правоохоронці. Тікаючи від поліцейських, близько 100-150 осіб удерлися в будівлю приватної страхової компанії, завдавши ушкоджень охоронцю.

Очільник МВС Австрії Карл Негаммер поклав відповідальність за насильство на популістів з FPÖ та особисто їхнього лідера.

"У нашій демократичній Австрії конфлікти вирішуються не на вулиці, а в парламенті. Обрана до Національної ради партія, і перш за все – колишній міністр внутрішніх справ – створили вчора атмосферу насильства та зневаги до верховенства права", - заявив Негаммер.

За інформацією ЗМІ, Кікля та інших депутатів FPÖ, які були присутні на демонстрації, оштрафували за порушення карантинних заходів.

Читайте також: Курц сказав, за яких умов Австрія погодилась би використовувати «Спутник V»

Як повідомляв Укрінформ, у Відні у суботу близько 10-15 тисяч осіб взяли участь в акції протесту проти вжитих урядом заходів для стримування епідемії коронавірусу. Учасники прорвали кордон поліції та пройшли центром міста, вимагаючи відставки канцлера Себастіана Курца.

Напередодні в австрійській спецслужбі BVT заявили, що серед організаторів незаконної акції є представники правоекстремістських кіл.