Єврокомісія оновила стратегію відносин з країнами Центральної Азії

Європейська комісія у середу ухвалила оновлену стратегію взаємин з країнами Центральної Азії, яку представила високий представник ЄС Федеріка Могеріні.

Про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

Попередня версія стратегії відносин між ЄС та країнами цього регіону – Казахстаном, Киргизькою Республікою, Таджикистаном, Туркменістаном та Узбекистаном - діяла з 2007 року.

"Центральна Азія завжди була ключовим регіоном: історично, культурно, з огляду на роль у поєднанні Сходу та Заходу. Сьогодні ця роль стає дедалі більш стратегічною, на фоні позитивної внутрішньої та зовнішньої динаміки, а також з огляду на зростання глобальних викликів, які вимагають зміцнення партнерства", - зауважила з цього приводу Могеріні.

Вона окремо наголосила на тому, що розвиток стійкості цих держав та їх добробуту будуть двома ключовими напрямками співпраці ЄС, який має намір підтримувати сталий економічний розвиток та реформи у цих країнах на користь їх громадянам.

За даними Єврокомісії, в період 2014-2020 років Євросоюз виділив більше 1 мільярда євро на розвиток регіону, зокрема, на програми у сферах верховенства права, охорони довкілля, водопостачання, торгівлі та охорони кордонів.

Читайте також: Східне партнерство: Могеріні розповіла, чого досягли за п'ять років

Стратегія ЄС стосовно Центральної Азії будується навколо двох головних аспектів.

Перший – це зміцнення стійкості держав Центральної Азії та їх здатності реагувати на внутрішні та зовнішні потрясіння, розвиток спроможностей до впровадження реформ.

Другий аспект – підтримка економічної модернізації та взаємопоєднання, вкладення інвестицій в молодь.

На додаток, йдеться у повідомленні, ЄС має намір стимулювати регіональну співпрацю у самій Центральній Азії, сприяючи діалогу та співробітництву між країнами цього регіону.