Дах Нотр-Даму пропонують перетворити на фруктовий сад

Паризьке архітектурне бюро Vincent Callebaut Architectures запропонувало екологічну концепцію реконструкції даху собору Паризької Богоматері, зруйнованого в результаті пожежі.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначається, проект під назвою "Palingenesis" розробив Вінсент Каллебаут. Він пропонує збудувати новий дах зі скла, дуба та вуглецевого волокна, а вінчатиме дах півень, знайдений серед уламків після пожежі.

Під шпилем на даху буде розташований фруктовий сад і город, з яких щороку можна буде отримувати до 21 тонни фруктів і овочів, які вторговані від їх продажу кошти спрямовувати на підтримку бідних. Передбачається, що доглядатимуть сад і город волонтери з благодійних організацій.

Крім того, дах і шпиль вироблятимуть електрику, тепло і енергію для вентиляції собору.

"Ми прагнемо представити трансцендентний проект, символ стійкого і екологічного майбутнього", - наголошують розробники.

Читайте також: У грунті біля Нотр-Даму виявили підвищений вміст свинцю

На переконання архітекторів, якщо їхній проект переможе, відроджений Нотр-Дам визначатиме "нове обличчя Церкви в ХХІ столітті", представляючи "більш справедливі симбіотичні відносини між людиною і природою".

Як відомо, у квітні прем'єр-міністр Франції Едуард Філіп оголосив міжнародний конкурс серед архітекторів на реконструкцію даху собору Паризької Богоматері, де 15 квітня сталася пожежа. Вогонь знищив готичний шпиль і обвалив дах собору. Дві вежі і конструкції фасаду збереглися.

10 травня Національні збори Франції схвалили законопроект про реставрацію собору. Згідно з документом роботи будуть проведені за рахунок пожертв. Для людей, які зроблять свій фінансовий внесок, передбачені податкові пільги.

Далі законопроект буде направлений у Сенат, який має його розглянути 27 травня.