Сім'я російських шпигунів організовувала вибухи та отруєння в Європі - ЗМІ

Сімейна пара російських шпигунів-нелегалів Микола та Олена Шапошникови була координатором серії вибухів та отруєнь у Європі, організованих російською військовою розвідкою.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider, передає Укрінформ.

Шапошникови жили в Чехії під виглядом політичних емігрантів. Притулок вони отримали на початку 1990-х, змінивши кілька таборів біженців. Сім'я подала заяву на чеське громадянство. При цьому Шапошников приховав службу в Афганістані, а Шапошникова говорила, що при набутті статусу біженця здала свій український паспорт, хоча продовжувала використовувати його для поїздок до Росії та України.

На початку 2000-х Шапошников поділився своїми знаннями в галузі радянської зброї з Петром Бернатиком, інженером з освітою. Бернатик - колишній секретний агент чехословацького апарату держбезпеки, який підтримував тісні зв'язки із радянськими окупаційними збройними силами.

Найбільшим бізнесом Бернатика з торгівлі зброєю була група Imex, значна частина клієнтів якої знаходилася в тих регіонах світу, де все ще використовувалася зброя радянських часів і були потрібні відповідні боєприпаси. Шапошников працював там менеджером із розвитку бізнесу.

Олена Шапошникова вела свій бізнес офіційно. Але, як стверджується в розслідуванні, вона була залучена до роботи Imex і керувала діями свого чоловіка у прямій координації з головою військової частини 29155 ГРУ генералом Андрієм Авер'яновим. Попри те, що дохід родини складав приблизно 650 доларів на місяць, Шапошникови купили нерухомість у Чехії та віллу в Греції. Нерухомість використовувалася ГРУ як явочна квартира.

Читайте також: Дії російських шпигунів у Британії непокоять уряд

Крім того, Олена володіла офшорною компанією невідомого призначення, зареєстрованою на Маршаллових островах, і контролювала два банківські рахунки у Швейцарії. Ці рахунки, а також незрозумілі вливання готівки на рахунки Шапошникових у чеських банках та схема платежів готівкою, мабуть, були реальним джерелом коштів для цієї сім'ї.

Шапошникови збирали інформацію для російських шпигунів, а також допомагали в організаціях вибухів на складах боєприпасів у Чехії та Болгарії. Крім того, розслідувачі вважають, що пара причетна до отруєння болгарського торговця зброєю Омеляна Гебрева.

Шапошниковими, як стверджується у матеріалі, нещодавно зацікавились чеські слідчі. Після цього Микола Шапошников став зловживати алкоголем, нехтував ліками та помер у лютому від серцевого нападу. Олена Шапошнікова продовжує наполягати на тому, що її переслідують через російське походження, і залишається на волі в Греції. Влада країни має незабаром ухвалити рішення про те, чи буде її екстрадовано до Чехії.

Як повідомлялося, чеська контррозвідувальна служба BIS на початку цього року стверджувала, що російські спецслужби все ще активні у Європі та зокрема в Чехії.