Сім країн створять коаліцію для протистояння Росії та Китаю

Альянс розвідслужб США, Австралії, Британії, Канади та Нової Зеландії (Five Eyes) збирається створити коаліцію з розвідками Німеччини і Японії для обміну інформацією та протидії Китаю і Росії.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на обізнані джерела.

"Хоча в центрі уваги альянсу і союзників знаходиться Китай, переговори також зачіпають Росію, сказали кілька чиновників", - йдеться в повідомленні.

Розширення співпраці альянсу з такими країнами, як Німеччина і Японія, свідчить про зростаючий міжнародний опір китайським інвестиціям і спробам втручатися в життя інших країн.

Всі залучені країни, включаючи Німеччину і Японію, відмовилися від коментарів.

Китай, який зіткнувся з посиленням критики з боку Вашингтона, Канберри та інших столиць, відкидає обвинувачення в спробах вплинути на зарубіжні уряди і в тому, що його інвестиції є політично мотивованими.

Читайте також: Російські хакери знову атакували кіберпростір держорганів України

Розширення співпраці з боку Five Eyes говорить про те, що, незважаючи на заяви президента США Дональда Трампа про готовність самотужки протистояти Китаю, члени його адміністрації ведуть активну роботу в кулуарах для створення неформальної коаліції для стримування Пекіна.

Чиновники, що говорили з Reuters, сказали, що в останні місяці консультацій на цю тему стало більше, додавши, що Вашингтон координує співпрацю щодо інвестицій, а Канберра - в питаннях політичного втручання.

У переговорах беруть участь дипломати, співробітники спецслужб і глави урядів, сказали чиновники.