Лукашенко будує величезну резиденцію в Росії поблизу Сочі - ЗМІ

Розслідування

Приватна компанія, пов'язана із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, будує поблизу Сочі на півдні Росії величезну резиденцію.

Про це розповіли у спільному розслідуванні журналісти Belsat та об'єднання колишніх білоруських силовиків BELPOL, передає Укрінформ із посиланням на The Insider

Резиденцію будують на ділянці площею 97 248 кв. м у селищі Червона Поляна – на елітному гірськолижному російському курорті.

Фото: BELPOL, скріншот

У головній будівлі розташується гардеробна, бенкетний зал, окремі кухні для холодних і гарячих страв, їдальня, вітальня, ванна (адаптована для маломобільних осіб), кінотеатр, робочий кабінет.

Макет одного з варіантів фасаду ймовірної резиденції Лукашенка. Скріншот: Белсат

На підземному поверсі розташовані басейн, російська і турецька лазні, масажна, фітнес-зал, службова кімната охорони, пральня, серверна і навіть кімната для лиж.

Інтер'єр імовірної резиденції Лукашенка у Сочі. Скріншот: Белсат

Біля головної будівлі проєктом передбачено три VIP-котеджі - по 730 кв. м кожен, вони обладнані басейнами. Один із них адаптований для проживання маломобільних осіб. 

Інтер'єр імовірної резиденції Лукашенка у Сочі. Скріншот: Белсат

На території резиденції - також готель на чотири номери загальною площею 348 кв. м із 74-метровим залом для обідів на 24 персони.  Окрім того, на території розташований ресторанний комплекс, більший за готель.

У розпорядженні розслідувачів опинилися не лише договір купівлі-продажу ділянки, а й секретні розпорядження Лукашенка, завдяки яким відбулося відчуження землі з власності Білорусі у приватні руки президентських друзів та розпочалося будівництво житлового комплексу «Червона Поляна».

Читайте також: Лукашенко підписав закон про СМС-повістки

З'ясувалося, що власником землі є афілійована з Олександром Лукашенком компанія, а керують нею і безпосередньо будівництвом нової резиденції його найближчі соратники, які обіймали великі державні посади в управлінні справами президента РБ.

«З 2009/2013 року до 2022 року ділянка в Червоній Поляні, про яку йдеться, перебувала у власності Республіки Білорусь — як стверджують розслідувачі, вона була придбана владою республіки в обмін на білоруські землі, віддані Росії після ратифікації угоди про взаємну передачу у власність земельних. ділянок від 28 травня 2009 року», - йдеться в публікації.

Зазначається, що в секретному розпорядженні Лукашенка про відчуження землі названо і суму продажу — 970 млн російських рублів. Причому це кадастрова вартість ділянки (яка майже завжди значно нижча від ринкової).

Читайте також: Правозахисники нарахували у Білорусі майже 1000 політичних арештів за три місяці

Керівник редакції новин Belsat, журналіст-розслідувач Ігор Кулей припускає, що виведення ділянки у приватну власність дозволить Лукашенку використати цю землю у власних потребах після того, як він залишить посаду – добровільно чи вимушено. За допомогою подібної схеми було виведено у приватну власність резиденцію Красносільську під Мінськом, яку журналісти, зокрема Кулей, знайшли у Лукашенка 2017 року. Після публікації того розслідування російський олігарх і друг президента РБ Михайло Гуцерієв заявив, що ця його резиденція, нагадує видання.

На думку розслідувачів, будувати резиденцію за межами Білорусі Лукашенко, імовірно, вирішив після масових протестів проти фальсифікації виборів 2020 року.