Правозахисники нарахували у Білорусі майже 1000 політичних арештів за три місяці

Правозахисники нарахували у Білорусі майже 1000 політичних арештів за три місяці

Укрінформ
У Білорусі з 1 січня по 31 березня цього року зафіксовано щонайменше 987 політичних арештів, третина затриманих - жінки.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі місцевого правозахисного центру «Вясна».

Більшість затримань припало на січень - 406 випадків. Саме тоді білоруське КДБ влаштувало масові арешти через продуктову ініціативу INeedHelpBY (проєкт INeedHelpBY надає екстрену продуктову допомогу тим, хто втратив дохід через політичну діяльність у Білорусі).

Крім того, 65 затриманих мають неповнолітніх дітей.

Також правозахисникам відомо про щонайменше 1602 судові засідання з адміністративних справ за цей час. Лише у лютому білоруські суди розглянули щонайменше 671 справу. Того ж місяця влада почала судити за «використання іноземної допомоги для здійснення екстремістської діяльності». Ця стаття раніше у Білорусі не використовувалася.

Зазначається, що ситуація з порушенням прав людини у країні досі залишається катастрофічною.

Читайте також: У Білорусі до списку «екстремістів» внесли музикантів Nizkiz, чия пісня стала гімном протестів 2020 року

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі в січні, напередодні так званих парламентських та місцевих виборів, відбулися масові обшуки та затримання серед колишніх політв'язнів та родичів осіб, засуджених за політичними статтями.

У деяких випадках людей затримували цілими сім'ями. У постановах КДБ фігурують статті за «фінансування екстремістської діяльності» та за «участь в екстремістських формуваннях». Режим Лукашенка не допустив спостерігачів ОБСЄ для спостереження за так званими виборами в Палату представників та місцеві ради, які відбулися 25 лютого 2024 року.

Фота: spring96.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-