Верховний суд РФ пояснив, за які лайки та репости можна "карати"

Громадська критика кримінальних справ за «лайки та репости» спонукала Верховний суд Росії змінити постанову про судову практику у таких справах - суддям рекомендували оцінювати контекст публікацій і карати за них лише при явному злочинному намірі.

Про це повідомляє РБК з посиланням на прес-службу Верховного суду.

«Пленум Верховного суду прийняв рішення уточнити судову практику у справах, пов'язаним із злочинами екстремістської спрямованості. Найвищий судовий орган рекомендував при винесенні вердиктів враховувати контекст публікацій і нагадав про конституційне право громадян ділитися інформацією», - пояснив представник Верховного суду.

Судам нижчих інстанцій також порекомендували враховувати розмір і склад аудиторії, кількість переглядів інформації, вплив розміщеної інформації на поведінку людей.

Крім того, в постанові просять змінити й підхід до експертних висновків, які раніше були основним доказом скоєння злочину при публікації матеріалів у соцмережах. Тепер він не повинен мати переваги перед іншими доказами.

Читайте також: Комісар ЄС з питань правосуддя закликає Росію звільнити Сенцова

Відповідні зміни внесуть до постанову пленуму Верховного суду Росії «Про судову практику у кримінальних справах про злочини екстремістської спрямованості» від 28 червня 2011 року.

Необхідність лібералізації переслідування за «злочини екстремістської спрямованості» в Мережі давно обговорюється представниками громадськості і окремих відомств Росії. Суспільна увага до цього питання виявилася прикутою через зростання числа справ, порушуваних у зв'язку з розміщенням в соцмережах (передусім «ВКонтакте») матеріалів, які силовики визнали екстремістськими. Відміна покарання «за лайки та репости» була одним з гасел серії протестних акцій у Москві «За вільний інтернет».