Прем'єр Грузії відмовився від візиту до США через закон про «іноагентів»

У МЗС Грузії підтвердили відмову прем'єр-міністра Іраклія Кобахідзе від візиту до США, оскільки американська сторона висунула умову призупинити обговорення у парламенті законопроєкту про «іноагентів».

Про це повідомляє Эхо Кавказа із посиланням на заяву МЗС Грузії, передає Укрінформ.

Цей коментар послідував після заяви посла США Робін Данніган про те, що вищі урядовці Грузії відмовилися від запрошення до Сполучених Штатів для обговорення тем стратегічного партнерства та допомоги.

У МЗС підтверджують, що прем'єр Кобахідзе дійсно отримував таке запрошення, однак із застереженням: перед візитом парламент Грузії мав тимчасово припинити розгляд законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу».

«Проведення візиту із застереженнями не відповідає духу партнерства, яке має бути засноване на взаємній повазі та взаємній довірі, у зв'язку з чим послу США було надано докладне пояснення», – йдеться у заяві міністерства.

Читайте також: Прем’єр Грузії заявив, що закон про «іноагентів» ухвалять попри протести

Раніше посольство США в Грузії опублікувало заяву посла Робін Данніган, в якій йдеться про запрошення високопосадовців уряду Грузії «для обговорення будь-яких питань стратегічного партнерства та допомоги США з високопосадовцями США».

«На жаль, грузинська сторона віддала перевагу відмовитися від цього запрошення. Ми закликаємо уряд Грузії підтвердити свою прихильність до євроатлантичного майбутнього Грузії, як це записано в Конституції Грузії», - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, грузинський парламент 1 травня схвалив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні.

Після цього перед будівлею парламенту зібралися мітингувальники, які вимагали відкликати документ. Правоохоронці застосували проти них силу. До медичних закладів були доставлені 15 постраждалих, поліція затримала двох людей.

Читайте також: Президентка Грузії закликала громадян зробити вибір між Європою і Росією

У ЄС та США засудили застосування насильства проти учасників масових акцій протесту, невдоволених ухваленням закону про «іноземних агентів», та закликали владу Грузії прислухатися до цього «чіткого сигналу» щодо прагнення народу країни до свободи й демократії.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі раніше пообіцяла накласти на документ вето, якщо він буде ухвалений. При цьому владна партія «Грузинська мрія» має достатньо голосів для подолання президентського вето.