Німецький бізнес висловив свою позицію щодо санкцій проти РФ

Німецький бізнес продовжує стверджувати, що санкції проти РФ - серйозна перешкода для співробітництва, але підтримує політичну лінію, що зняття обмежувальних заходів має відбуватися тоді, коли буде прогрес у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Про це заявив у четвер у Берліні голова Східного комітету німецької економіки Вольфганг Бюхеле, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

"На відміну від опитувань, проведених раніше, коли більшість виступала за негайне зняття санкцій, наразі більшість підприємців підтримують позицію Східного комітету про поступові і паралельні кроки щодо зняття санкцій в рамках виконання Мінського мирного процесу. Наша ж позиція чітка: ми за зняття санкцій, але не раніше, ніж буде досягнуто прогресу у врегулюванні", - заявив Бюхеле.

Очолюваний ним орган поділяє позицію глави МЗС ФРН Зігмара Габріеля і ряду інших політиків про доцільність поетапного зняття санкцій в обмін на "істотні кроки" у врегулюванні. Бюхеле сказав при цьому, що Росія повинна демонструвати велику готовність і робити більше зі свого боку. Він наголосив, зокрема, що питання про розміщення місії ООН на Донбасі має бути нарешті вирішене. 

Читайте також: Європейські ліберали агітують за "розмороження" відносин з Росією

Голова правління комітету Матіас Шепп у свою чергу наголосив, що Німеччина має не лише економічний, але й політичний інтерес в тому, "щоб санкції не залишалися в дії багато років, 20-30 років, оскільки це зміцнює в Росії ті сили, які виступають за ще більшу конфронтацію з Заходом". Закручування цієї спіралі треба зупинити, наголосив Шепп.

Комітет критикує також антиросійські санкції, затверджені США влітку минулого року, які можуть поширитися на підприємців третіх країн, зокрема, німецьких.