США закликали Польщу переглянути закон, що стосується Голокосту

Державний департамент США закликав польський парламент переглянути законопроект, який передбачає покарання за вживання фрази "польські табори смерті".

Про це йдеться в офіційному повідомленні речниці відомства Хезер Науерт, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Історія Голокосту болісна й складна. Ми розуміємо, що такі фрази, як "польські табори смерті" є неточними, оманливими та шкідливими. Проте ми стурбовані тим, що затвердження цього законопроекту може підірвати свободу слова та академічний дискурс", - йдеться в заяві.

Читайте також: У Варшава заборонила мітинг націоналістів під посольством Ізраїлю

США закликали "бути обережними" в цьому питанні, щоб не перешкоджати обговоренням і коментарям про Голокост.

У Вашингтоні також висловили стурбованість у зв'язку з можливими наслідками законопроекту для стратегічних інтересів та відносин Польщі зі США та Ізраїлем.

"Розкол, який може виникнути серед наших союзників, принесе користь лише нашим ворогам", - зазначили в Держдепі.

Читайте також: Комітет Європарламенту погодив санкції проти Польщі

"Ми закликаємо Польщу переглянути законодавство з огляду на його потенційний вплив на принцип свободи слова та на нашу здатність бути ефективними партнерами", - зазначається у заяві зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Польський законопроект про заборону "бандеризму" готовий до голосування

Як повідомляв Укрінформ, 26 січня нижня палата польського парламенту ухвалила поправки до закону про Інститут національної пам'яті. Поляки вбачають у вислові "польські табори смерті" спробу перекласти історичну відповідальність за скоєний німецькими нацистами Голокост часів Другої світової війни на поляків.

Це викликало критику з боку Ізраїлю, де вважають, що нововведення має на меті відвернути увагу від причетності поляків до переслідувань євреїв. З критикою цього минулого тижня виступив особисто прем'єр-міністр Ізраїлю.