Призначений без Додона міністр продовжить співпрацю Молдови з НАТО

Республіка Молдова продовжить співробітництво з Північноатлантичним альянсом НАТО.

Про це заявив спікер парламенту Молдови Андріан Канду під час представлення колективу Міністерства оборони нового керівника відомства Єуджена Стурзи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Одним з пріоритетних напрямів програми діяльності уряду залишається підвищення обороноздатності країни, ефективності і прозорості сфери оборони та безпеки. У цьому контексті необхідне поглиблення співробітництва з ЄС і продовження взаємодії з НАТО», - наголосив спікер.

Не менш важливою, за його словами, має стати і участь молдавських військовослужбовців у міжнародних військових навчаннях.

Читайте також: Додон образився і пригрозив демократам "бумерангом"

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 24 жовтня, голова парламенту, тимчасово виконуючий обов'язки президента Андріан Канду підписав указ про призначення міністром оборони Єуджена Стурзи. Цього ж дня у державній резиденції пройшла церемонія складання присяги новим міністром оборони.

Кандидатура Стурзи на посаду міністра оборони була запропонована урядом 12 вересня цього року, проте президент Ігор Додон відмовився підписати указ про його призначення на цю посаду. Після повторної відмови президента підписати відповідний указ уряд звернувся до Конституційного суду по роз'яснення.

Кілька днів тому, 17 жовтня, Конституційний суд виніс вердикт про те, що «через невиконання президентом своїх конституційних повноважень», тимчасово (на період затвердження міністра оборони і прийняття у нього присяги) виконувати обов'язки президента буде або прем'єр-міністр, або голова парламенту.

Посада міністра оборони Молдови залишалася вакантною з початку 2017 року, коли Додон підписав указ про звільнення з посади міністра Анатола Шалару.

Це перший в історії сучасної Молдови випадок, коли при діючому главі держави виконує обов'язки президента голова парламенту.