Поляки під Верховним судом вимагали “три рази вето”

Поляки в різних містах країни в середу ввечері знову вийшли на вулиці, протестуючи проти намагання влади змінити судову систему країни.

У Варшаві протест відбувся перед будинком Верховного суду Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми свідомі громадяни, які прийшли сюди задемонструвати свою підтримку суддям. Не дамо відібрати у себе свободу, оскільки промінь свободи у нас є в серцях”,- заявила до присутніх, які зібралися перед Верховним судом, представник Комітету захисту демократії Марта Міхальська.

Учорашня зустріч відбулася без участі політиків та відомих осіб.

Маніфестанти запалили свічки і скандували гасла: “Конституція”, “вільні суди”, “три рази вето” тощо.

У порівнянні з попередніми днями і після накладення президентом Дудою вето на два з трьох законів, кількість протестуючих на вулицях дещо зменшилася.

Читайте також: Єврокомісія дає Польщі місяць на розв’язання судової кризи, інакше - санкції

Крім Варшави, протести відбулися також у Вроцлаві, Кракові, Лодзі, Познані, Білостоці та інших містах.

Як інформувало агентство, протести в Польщі проти змін у судовій системі тривають понад тиждень. Представники влади підкреслюють, що закони повинні покращити функціонування судової системи, а опозиція і самі судді наголошують, що основна мета — підпорядкування судів виконавчій владі.

У світлі протестів Дуда наклав вето на два з трьох скандальних законів про зміну судочинства, підписуючи третій. Демонстранти висловлювали задоволення з приводу того, що президент дослухався до їхніх вимог, одночасно висловлюючи розчарування, що він не наклав вето на всі закони.

У середу Єврокомісія вирішила дати Польщі місяць на розв'язання проблем, пов'язаних з прийняттям законів у сфері судочинства. В іншому випадку Брюссель може ввести "негайне" застосування щодо Варшави 7 статті договору ЄС, який не виключає накладення на країну санкцій.