ОБСЄ закликає до терпимості в день пам'яті жертв Голокосту

Організація з безпеки і співробітництва в Європі в Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, 27 січня, закликала до активізації зусиль для підвищення рівня протидії нетерпимості.

Про це йдеться в заявах чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Австрії Себастьяна Курца, директора Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Майкла Георга Лінка, представника чинного голови ОБСЄ з боротьби з антисемітизмом рабина Ендрю Бейкера, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нашому суспільстві немає місця для антисемітизму та інших форм ненависті. Сьогодні більш як будь-коли ми маємо категорично протистояти цим тенденціям», - заявив Курц.

Дипломат зазначив, що цей день нагадує всім про важливість поваги прав людини, толерантності, неприпустимості будь-яких форм дискримінації, екстремізму і радикалізму. Пам'ять, усвідомлення того, що звірства Голокосту ніколи не повинні повторитися, є основою для наших думок і дій сьогодні, щодня, сказав Курц.

Лінк зі свого боку заявив, що нетерпимість має заперечуватися всіма членами суспільства, але політичні і громадські лідери несуть особливу відповідальність за те, щоб протистояти тим, хто намагається просувати ненависть, підривати безпеку і благополуччя наших суспільств.

Цього дня 72 роки тому, 27 січня 1945 року, був звільнений німецький концтабір Освенцим. З цього приводу міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, який завершує в п'ятницю свою дипломатичну кар'єру, сказав, що змінити хід історії не можна, але не можна і забувати про злочини нацизму, про цю темну сторінку історії Німеччини.

«Особливо у наш час, коли, здається, зникає якась визначеність, і світ може здатися небезпечним, неспокійним і дезорганізованим, у такі дні, як сьогодні, велике значення має свідоме відображення нашої історії», - сказав Штайнмайєр.

Він наголосив, що «спогади не мають кінця, і не повинні мати».