Литовські компанії експортували в РФ товари військового призначення на €130 мільйонів - ЗМІ

Литовські компанії в 2022-2023 роках, використовуючи схеми обходу санкцій, експортували до Росії товарів подвійного призначення на суму щонайменше 130 мільйонів євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT

Литовські компанії у період з березня 2022 року по серпень 2023 року відвантажували товари західного виробництва з потенційною можливістю військового застосування під виглядом експорту до Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Вірменії та інших держав, наближених до Кремля.

За даними розслідування LRT, мікросхеми, підшипники, антени, конденсатори, радіонавігаційні пристрої, напівпровідники та інші товари подвійного призначення, які «експортуватися» до третіх країн, насправді опинялися в Росії. Ця схема була зупинена, коли Литва заборонила транзит певних товарів до третіх країн.

Читайте також: Росія перейменувала деякі нафтові танкери, які потрапили під санкції США - Bloomberg

Повідомляється, що санкційні товари неодноразово експортували 70 компаній. Одна з них, зареєстрована в Клайпеді транспортна компанія Zetemzeja, відправляла мікрочіпи американського виробництва. Логістична компанія Delamode Baltics, яка в минулому надавала послуги Збройним силам Литви, Державній прикордонній службі та Ігналінській атомній електростанції, могла виступати посередником у щонайменше 10 поставках товарів подвійного призначення до Росії через Грузію. Це підшипники, електроніка, процесори та інше обладнання. Компанія таку інформацію заперечує.

За даними LRT, серед ймовірних експортерів так званих "предметів поля бою" є компанії, які вже п'ять років працюють без директора, не подають фінансові звіти і перебувають у процесі ліквідації.

Читайте також: Кожен матеріал у ЗМІ про обхід Росією санкцій обмежує путінський терор - Президент

Як повідомлялося наприкінці минулого року, вантажне транспортне підприємство групи Литовської залізниці LTG Cargo звернулося до Генеральної прокуратури щодо розслідування порушення міжнародних санкцій під час експорту до третіх країн автомобілів класу «люкс», які опиняються в Росії. За матеріалами внутрішнього розслідування у компанії припустили, що автомобілі, нібито призначені для третіх країн – Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Таджикистану, Грузії, Туркменістану, – насправді везуть до Росії

Фото: rekvizitai.vz.lt