Пам'ять про Голокост є складовою національної пам'яті українського народу - МЗС

Пам'ять про Голокост є складовою національної пам'яті українського народу - МЗС

Заява
Укрінформ
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту для України сповнений особливого трагізму і болю, а пам'ять про цю трагедію сьогодні є складовою національної пам'яті Українського народу.

Про це йдеться у заяві МЗС України до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

"Для України цей день сповнений особливого трагізму і болю. Майже 1,5 млн. українських євреїв були знищені нацистами на території України у часи Другої світової війни. Одним з символів Голокосту стало урочище Бабин Яр, де у 1941-1943 роках було розстріляно 100 тисяч осіб, у тому числі дітей, жінок і стариків. Переважну більшість закатованих становили євреї. Пам'ять про трагедію Голокосту є сьогодні  складовою національної пам'яті Українського народу", - йдеться у заяві. 

Як зазначили в МЗС, свідченням глибокої пошани до пам'яті жертв Голокосту стали масштабні заходи з нагоди 75-х роковин трагедії Бабиного Яру 29 вересня 2016 року в Києві, у яких взяли участь ті, хто пережив Голокост, державні, політичні і громадські діячі багатьох країн світу.

Разом зі світлою пам’яттю про загиблих учасники заходів згадали тих, хто ризикував своїм життям заради порятунку євреїв, приречених нацистами на смерть. Понад двом з половиною тисячам українців музеєм Яд Вашем присвоєно високе звання Праведників народів світу.

У зовнішньополітичному відомстві відзначили, що сьогодні Україна є домівкою для більш ніж стотисячної єврейської громади, яка відіграє важливу роль у розбудові та зміцненні Української держави. Разом із представниками інших національностей євреї зі зброєю в руках захищають на сході незалежність і територіальну цілісність Української держави від російської агресії. 

"Висловлюючи у цей день щирі співчуття жертвам Голокосту, їхнім рідним і близьким,  засуджуючи страхітливі злочини тоталітарного нацистського режиму, ми закликаємо міжнародне співтовариство об’єднати зусилля з метою не допустити будь-яких проявів антисемітизму та нетерпимості на расовому чи національному грунті, культивувати у прийдешніх поколінь повагу до основних прав і свобод людини", - наголосили в МЗС.

1 листопада 2005 року Резолюцією № 60/7 Генеральної Асамблеї ООН визначено 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, мільйонів євреїв брутально знищених нацистськими злочинцями у роки Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-