Берлін розкритикував легалізацію Ізраїлем форпостів на західному березі

Міністерство закордонних справ ФРН розкритикувало обговорення ізраїльським парламентом законопроекту для подальшої легалізації незаконних поселень на західному березі річки Іордан. 

Про це заявив в середу у Берліні представник відомства Себастіан Фішер, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Такий закон порушує міжнародне право», - сказав Фішер про закон, який має обговорюватися найближчим часом у першому читанні в Кнесеті. 

Він звернув увагу на неоднократні спроби уряду Ізраїлю і прем'єр-міністра Нетаньягу легалізувати те, «що незаконно навіть з їх власної точки зору». Нинішній законопроект передбачає узаконення поселень заднім числом навіть там, де вони доходять до приватної палестинської землі, зазначив дипломат.

Фішер сказав, що у Берліні «значною мірою стурбовані цим розвитком і з подивом беруть до відома заяви ізраїльських членів уряду в дебатах». Він попередив, що якщо проект буде прийнято в такому вигляді, це «похитне віру в прихильність ізраїльського уряду до вирішення проблеми на основі принципу двох держав». Представник німецького МЗС висловив надію на проведення інтенсивних консультацій і те, що закон все ж не буде ухвалено в нинішньому вигляді.

У понеділок, 5 грудня, Кнесет затвердив в попередньому читанні нову редакцію закону про легалізацію форпостів 60 голосами «за» і 49 «проти». З нової редакції вилучено параграф, який ретроактивно поширює дію закону на форпости, відносно яких вже є рішення БАГАЦ (Вищого суду справедливості) про знос. Якщо закон буде ухвалено, легальний статус отримають 50 форпостів і 4 тисячі будов (3125 - в поселеннях і близько 8800 - у форпостах), буде конфісковано 800 гектарів приватних палестинських земель, а також скасовано укази про припинення робіт і руйнування будинків в поселенських форпостах.