На Сумщині за рік відновили близько третини із 5000 зруйнованих росією об'єктів

На Сумщині за рік, що минув після деокупації, відновлено близько третини із 5 тисяч об'єктів, зруйнованих унаслідок російської агресії.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив т.в.о. начальника Сумської ОВА Тарас Савченко.

"Станом на сьогодні зруйновано на території Сумщини близько 5 тисяч різних об'єктів, і з них повністю відновлено третину - близько 1700 об'єктів", - зазначив Савченко.

За його словами, серед переліку постраждалих споруд найбільше приватних будинків - близько 2600. Їх кількість зростає і надалі внаслідок безперервних обстрілів військами рф прикордонних громад області. Також є зруйновані лікарні, освітні заклади, багатоквартирні будинки, дорожня і інша інфраструктура.

Пріоритетом є відновлення критичної інфраструктури: об'єктів енергетики, водопостачання, мостів тощо. При цьому під час відбудови підвищують також їхній рівень захисту для протистояння потенційним атакам.

Наступним є відновлення багатоквартирних будинків. Їх в області відбудували вже близько 260, переважно на території Охтирського району, який найбільше постраждав від бойових дій.

Читайте також: У Польщі підписали документ про відбудову України - Зеленський

"Щодо приватних будинків, то за рахунок державної програми, яка була ухвалена урядом минулого року, надавалися будівельні матеріали, розподілялися серед громад, даючи таким чином можливість відновлювати приватні будинки", - зазначив Савченко.

Він наголосив, що наразі на Сумщині розробляється кілька комплексних проєктів відновлення центральних частин постраждалих населених пунктів, зокрема Тростянця. Ними передбачені відбудова центральних площ, майна громадян, бізнесу, Укрзалізниці з утіленням принципів безбар'єрності, інклюзії, енергоефективності тощо. Савченко висловив надію, що за підтримки Офісу Президента, Міністерства відновлення і уряду загалом ці пілотні проєкти вдасться реалізувати, а отриманий досвід поширити на всю Україну.

Як повідомлялося, Мінвідновлення працює над запровадженням прозорих умов для ефективної відбудови України.