У Будапешті відбулась акція на підтримку України

Фото

У Будапешті відбулася демонстрація солідарності з Україною, в якій взяли участь як пересічні містяни, так і угорські культурні і політичні діячі.

Про це повідомляє Українська асоціація "Єдність" у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За словами угорських учасників мітингу, «спираючись на досвід подій 1956 року ми знали і відчували, що означає, коли Кремль втручається у внутрішні справи вільної країни, нав’язуючи свою волю демократичній країні. Україна тепер, у 2022 році, проходить через подібне ще з більшою кров’ю, із ще більшою кількістю невинних жертв».

Читайте також: Сила в єдності

На переконання демонстрантів, настав наш час показати світу, "довести собі, що в Будапешті є багато тих, хто однозначно засуджує російську агресію, жорстокість та вбивство мирного населення, виступити за суверенітет і територіальну цілісність України".

Мирна хода пройшла вулицями столиці. Під час ходи перед базилікою Святого Іштвана її учасники розгорнули велетенський прапор України.

У Будапешті відбулась акція на підтримку України / Фото: Українська асоціація «Єдність»

На сцені на площі Мучеників перед учасниками мітингу, серед інших, виступили голова Товариства української культури в Угорщині, заступник голови Світового конгресу українців Ярослава Хортяні, голова Благодійної асоціації “Захист” Габор Івані.

Підтримку на українській акції висловила і угорська акторка Кріста Салаї.

Наприкінці мітингу учасниці акції поклали на землю ляльок, які символізували вбитих та поранених українських дітей та написали на землі назви зруйнованих окупацією українських міст.

Читайте також: Україна і Польща провели у Відні спільну акцію «Зупиніть росію зараз

Загалом, за повідомленням організаторів та угорської поліції, участь в акції в Будапешті взяли близько тисячі учасників.

Демонстрація солідарності з Україною була організована на противагу проросійському мітингу солідарності з росією, який в цей самий час організували проросійські сили на площі Свободи у Будапешті біля монументу слави радянським героям-визволителям.

Його учасники звинувачували США в розпалюванні війни в Україні, та наголошували на “надмірних санкціях” проти росії, які призводять до продовольчої та енергетичної кризи у світі.

Читайте також: У Римі українські й італійські діти виконали Гімн України

Як повідомляв Укрінформ, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) на 29 квітня, до Угорщини, рятуючись від російської агресії, виїхали майже 520 тис. українців.