Українські біженці можуть вступати до німецьких коледжів без документів про закінчення школи

Незважаючи на те, що наявність шкільного атестату – одна з обов'язкових умов для навчання у німецькому університеті, для українських біженців зробили у Німеччині виняток.

Про це передає Укрінформ із посиланням на DW.

Нововведення стосується тих, хто навчався останній рік у школі в Україні, але через російське військове вторгнення не зміг скласти випускні іспити та отримати атестат, а також тих, хто розпочав навчання в українському виші, але з тієї ж причини не закінчив перший курс.

За правилами, що діють у ФРН, подавати документи в німецький виш можуть лише ті здобувачі, освіта яких формально відповідає німецькому атестату зрілості (Abitur). Оскільки німецькі школярі навчаються 12-13 років, тобто довше, аніж школярі в Україні, роки, які бракують, необхідно компенсувати. Зокрема, українці з атестатом про повну загальну середню освіту мають додатково відучитися один рік або у вузі на батьківщині, або у коледжі довузівської підготовки в Німеччині – і лише після цього вони здобувають право на вищу освіту в німецькому університеті.

Читайте також: Біженці з України у Польщі отримають гранти на придбання ліків

Важливою умовою під час вступу була наявність довідки з вітчизняного вишу та шкільного атестату. Тепер же, за рішенням Конференції міністрів освіти та культури федеральних земель Німеччини, для тих, хто втік від війни в Україні, зроблено виняток. Навіть без відповідного документа студенти першого курсу можуть подавати заявку на учбове місце безпосередньо до одного з університетів Німеччини. Вступні іспити, як правило, відсутні, але потрібні знання німецької мови, якщо спеціальність не англомовна. А одинадцятикласники можуть вступати до коледжу довузівської підготовки без атестату.

Коледж довузівської підготовки – німецькою мовою Studienkolleg – це свого роду підготовчі курси для абітурієнтів, які закінчили школу в одній із країн, що не входять до ЄС. Тут допомагають перебудуватися під німецьку систему освіти, покращити знання з німецької мови та профільних предметів до рівня, необхідного для початку навчання.

Читайте також: У Зальцбурзі віддали готель під потреби переселенців з України

Більшість коледжів – державні. Навчання переважно безкоштовне: студенти сплачують лише семестровий внесок – приблизно 170-300 євро на півріччя. Викладання ведеться німецькою мовою, тому потрібне її знання хоча б на рівні B1. Для зарахування до коледжу необхідно скласти вступний тест з німецької мови або профільного предмета. Список коледжів можна знайти тут.