"Розумна" рука: роботехніка тепер вчиться сама

Відео

Некомерційна дослідницька організація OpenAI, створена в 2015 році Ілоном Маском і його однодумцями для вивчення і розвитку можливостей штучного інтелекту, представила нову розробку - роботизовану руку, яка маніпулює предметами з людською віртуозністю.

Подібні системи сьогодні навряд когось здивують: екзоскелети і роборуки давно вміють виконувати безліч простих завдань, але таким автоматизованим пристроям не вистачає розвиненої дрібної моторики, повідомляє The New York Times.

Новий пристрій під назвою Dactyl володіє спритністю, якій може позаздрити будь-який інший робот і навіть деякі люди. Наділити руку неймовірними здібностями вченим допомогла система штучного інтелекту. Інженери створили алгоритм самонавчання і змусили роборуку кілька днів практикуватися у віртуальній реальності. При цьому курс навчання в симуляції, створений за допомогою комп'ютерного моделювання, в реальному світі зайняв би сто років. Алгоритм використовував тип машинного навчання під назвою навчання з підкріпленням. Перед ним ставили завдання з різними параметрами, наприклад, змінювався розмір кубика, яким маніпулювала рука. Якщо у робота виходило вирішити одну задачу, він переходив до наступної, потім до іншого і так далі. Це був свого роду теоретичний курс. 

Потім роборуку випробували на практиці: вченим потрібно було перевірити, чи зможе алгоритм застосовувати отримані знання. З цим завданням Dactyl впоралася навіть краще, ніж очікувалося. Наприклад, рука змогла повернути кубик гранню з потрібною буквою вгору.

Читайте також: Маск хоче вживити Tesla штучний інтелект

Дослідники відзначають, що використовували (праву) роборуку британської компанії Shadow. Її оснастили трьома камерами і датчиками, що стежать за положенням пальців. Алгоритм обробляє дані, одержувані з камер, і віддає роборуці команди, щоб вона виконувала потрібні рухи. Як показали експерименти, навіть якщо робот раніше не був "знайомий" із предметом, він дуже швидко вчився ним маніпулювати.

Втім, команда вважає, що і це не межа його можливостей. У цій роботі фахівці продемонстрували, що навчання за допомогою віртуальної реальності має величезні перспективи, і тепер вони хочуть зробити роборуку Dactyl ще більш вправною.