У Польщі смартфон може замінити паспорт і права

Наступного року влада Польщі збирається скасувати обов'язкове носіння посвідчення особи, посвідчення водія та документів на автомобіль.

Про це повідомила на прес-конференції міністр Ганна Стрежинська, передає сайт Російський єврей.

Планується, що їх замінить смартфон.

У міністерстві цифрових технологій Польщі заявили, що пілотний зразок "мобільного посвідчення особи" буде запущений навесні 2017 року, а в кінці червня електронний сервіс почне повноцінну роботу. У жовтні 2017-го до системи підключать і базу водійських "прав". Це означає, що носіння посвідчення особи і водійського посвідчення втратить сенс. Обіцяно також, що до кінця наступного року жителі країни при бажанні зможуть відмовитися від багатьох інших документів, при цьому використання звичних пластикових карток і паперових бланків також буде можливим.

Ганна Стрежинська зазначила, що механізм роботи нової системи буде наступним: громадянин повинен буде назвати прізвище та особистий ідентифікаційний номер (у Польщі званий PESEL) співробітникові поліції, після чого отримає на свій мобільний телефон SMS-код, який потрібно показати поліцейському. Після цього правоохоронці зможуть побачити всю цікаву для них інформацію про зупиненого водія.