РФ більше не запускатиме «Союзи» з космодрому Східний

Старт нового «Союзу-МС» з космодрому Східний був запланований на кінець 2019 року, проте з оновленої версії проекту «Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки» Роскосмосу його виключено.

Про це повідомляє ТАСС.

Роскосмос виключив запуск пілотованого космічного корабля нової серії "Союз-МС" з космодрому Східний (Амурська область) з проекту "Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки" (ФКП). Ще з проекту федеральної програми виключено створення і запуск двох автономних модулів (трансформованого і енергетичного, замовником яких є Російська академія наук), які призначалися для створення російської орбітальної станції. Також з проекту нової Федеральної космічної програми виключено запуски чотирьох космічних апаратів системи супутникового конфіденційного мобільного зв'язку, замовником якого виступає міноборони РФ.

Проект «Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки» має бути внесений на розгляд уряду на початку 2016 року. Проект передбачає бюджет федеральної програми в 1,4 трильйона рублів, ще 115 мільярдів рублів можуть бути виділені додатково після 2021 року. Навесні 2015 року був представлений варіант програми, який передбачав виділення з бюджету 2 трильйонів рублів.

Перший старт корабля «Союз-МС» намічено на 21 червня 2016 року з космодрому Байконур. Зараз Роскосмос використовує для доставки на МКС пілотовані кораблі «Союз ТМА» і «Союз ТМА-М».

Спочатку планувалося, що перший запуск з космодрому Східний проведуть у грудні 2015 року. Пізніше запуск було вирішено перенести на 25 квітня 2016 року. Повне введення об'єкта, на якому були зафіксовані численні фінансові порушення, тепер заплановане на 2020 рік.