Фонсека залишився в «Шахтарі»: гроші, амбіції та комфорт

Аналітика

Кілька причин несподіваного рішення португальського тренера.

Одразу зазначимо, те що Паулу Фонсека залишився в «Шахтарі» ще мінімум на два роки, величезний плюс для УПЛ. Європейський тренер топ-рівня (а після успіхів в Лізі чемпіонів Фонсеку сміливо можна записувати до провідних фахівців континенту) – це престиж та увага іноземних ЗМІ до нашої ліги. Новий контракт з португальцем – це і менеджерський успіх «Шахтаря», який зберіг відомого тренера та продемонстрував, що не збирається йти на пониження рівня.

Читайте також: Паулу Фонсека підписав новий контракт з «Шахтарем»

Зона комфорту

За неофіційною інформацією, Фонсека зароблятиме в «Шахтарі» 4-4,5 млн євро за сезон. Це висока зарплата навіть за європейськими стандартами. Додайте сюди бонуси за трофеї, повну довіру з боку власника клубу, цілковите порозуміння з менеджментом «Шахтаря» та успішну роботу у попередні два роки. От і матимете ідеальні умови для подальшої співпраці. Фонсека отримав роботу мрії, якщо не зважати на стрімке падіння рівня УПЛ і незатухаючі скандали в нашому чемпіонаті.  

Вочевидь, Фонсека мав джентльменські угоди з Ринатом Ахметовим, згідно з якими президент клубу стояв першим у черзі потенційних роботодавців португальця. «Шахтар» свідомо закрив очі на лавину чуток про можливий переїзд Фонсеки в Європу і навіть не перешкоджав йому вести консультації з іншими командами. При цьому сам «Шахтар» жодним словом не обмовився про потенційну заміну головного тренера. В пресі не промайнуло жодного прізвища кандидата на заміну Фонсеці. Погодьтесь, це також красномовний факт. Клуб гідно демонстрував свою відданість чинному тренеру і це також могло вплинути на рішення Фонсеки.  

Читайте також: Паулу Фонсека: Були інші пропозиції, але вирішив продовжити "проект" у "Шахтарі"

Новий проект в «Шахтарі»

За два сезони Паулу Фонсека виграв з «Шахтарем» два чемпіонати та два Кубки України. Він дійшов з командою до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Дуже пристойний результат, зважаючи на те, що клуб фактично працює і грає «у приймах» в Києві та Харкові. Влітку команду точно залишить ключовий гравець центру поля Фред, якого активно запрошують в Англію. Налаштовані переїхати в європейські клуби лідери атакуючої групи – Бернард і Феррейра. Є пропозиції у Тайсона та Ісмаїлі.

Все виглядає на те, що влітку Фонсеці доведеться будувати новий «Шахтар». Не виключено, що це і є тим викликом, заради якого португалець і залишився. Тобто він хоче створити вже цілковито свій переможний проект, без лідерів, які залишились йому у спадок від Мірчі Луческу. Звісно, для цього Фонсеці потрібні нові вже готові виконавці і він отримав від Ахметова дозвіл та бюджет на трансфери. Придбання весною форварда Кайоде, можливо, є саме таким першим трансфером.

Чи є місце в новому проекті молодим українцям? Наразі, дуже сумнівно. За два роки Фонсека не підготував жодного нового збірника, окрім натуралізованого Марлоса. Коваленко переживає спад, Бутко і Ордець залишилися на старому рівні, Матвієнко, Соболь, Петряк, Танковський, Гречишкін, Зубков, Борячук застряглі у резерві чи вештаються по орендам. Шкода, якщо новий успішний «Шахтар» виявиться знову з бразильськими зірками та українським бек-вокалом.   

Читайте також: Палкін: Впевнений, з Фонсекою "Шахтар" продовжить рости і розвиватися

Слабкі пропозиції з Європи

Чому Фонсека так і не поїхав закордон? Найочевидніша відповідь – він не отримав жодної пропозиції, яка б його влаштувала. Все кидати і очолювати англійських середняків «Евертон» і «Вест Хем» він не захотів. Дійсно, який смисл кидати гарантовані 4 млн євро і груповий турнір Ліги чемпіонів, заради незрозумілих перспектив в складному чемпіонаті Англії, де жодних гарантій йому ніхто не дасть, а ЗМІ з’їдять живцем після перших невдач.

От якби Фонсеку запросили замінити Арсена Венгера в «Арсеналі», то португалець точно б не встояв. А так, нема дурних. Врешті-решт, португальцю лише 45 років. Якщо наступні два сезони в «Шахтарі» будуть такими ж успішними як і попередні, то свого запрошення у топ-клуб Фонсека таки дочекається. Головне, аби Паулу вистачило терпіння та хисту створити новий але такий же успішний «Шахтар».

Святослав Василик, Київ