Українського політв'язня Марченка хочуть етапувати з колонії у Бурятії до в’язниці

Ексклюзив

Українського політв'язня Олександра Марченка, який відбуває строк у виправній колонії суворого режиму №8 в Улан-Уде (Бурятія), планують перевести на три роки до в’язниці як «злісного порушника режиму».

Про це дружина політв'язня Катерина Марченко повідомила кореспондентові Укрінформу.

«Наразі мій чоловік відбуває покарання у виправній колонії. При цьому адміністрація регулярно відправляє його як «злісного порушника режиму» то в ПКТ, то в ЄПКТ (єдине / приміщення камерного типу, - ред.). Зараз планується посилити його режим утримання. Подане клопотання про переведення Олександра на три роки до в’язниці», - сказала Катерина.

Через це, за її словами, найближчим часом її чоловік очікує на етапування. Скоріше за все, в регіон неподалік Бурятії.

Читайте також: Правозахисники повідомили про знущання у Росії над українським політв'язнем Марченком

При цьому продовжується часткова інформаційна блокада політв’язня. Він не отримує листів, які надходять у більшій кількості, ніж раніше, після заклику Amnesty International писати йому.

Марченку також не дають зв’язуватися телефоном не тільки з дружиною, а й з матір’ю. При цьому всі необхідні документи на те, що в матері є проблеми зі здоров’ям, були подані.

Марченко був поставлений в колонії на облік як нібито «схильний до екстремізму». Раніше в його особовій справі робилися, але потім були прибрані, позначка про «схильність до суїциду» та відмітка ніби він вивчає, пропагує і розповсюджує екстремістську ідеологію «АУЕ». («Арестантский уклад един» - російська кримінальна тюремна субкультура, існування якої влада РФ маніпулятивно використовує в своїх цілях).

Співкамерників Марченка періодично схиляють провокувати його на некоректні з точки зору російської влади висловлення або написати заяви, що він такі висловлення вже робив. Українець просив перевести його до одиночної камери, щоб запобігти цьому. Але це не було зроблено.

Читайте також: Росія утримує понад сто українців без винесення обвинувачення - правозахисниця

Адміністрація колонії періодично цікавиться, навіщо Марченко «бреше» у своїх заявах про знущання в колонії, оскільки з ним «поводяться не так уже й погано».

Також робляться натяки, що з політв’язнем може щось статися під час етапування, коли він якийсь час буде поза полем зору адвокатів, невідомо де.

Як повідомляв Укрінформ, Олександра Марченка 17 грудня 2018 року затримало «МДБ ДНР». Два місяці він перебував у донецькій «Ізоляції», де зазнав тортур. Згодом чоловіка передали представникам ФСБ. 26 листопада 2020 року Марченка, звинуваченого у РФ у "шпигунстві", засудили до 10 років позбавлення волі.

16 листопада 2022 року Верховний суд РФ залишив вирок українському політв'язню без змін.

В січні 2023 року Марченка оштрафували за «публічну дискредитацію російської армії».

Свого часу Марченку видалили щитоподібну залозу, тому для підтримки життєдіяльності йому необхідно регулярно приймати гормональні препарати.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Марченка політв'язнем.

Фото: Об'єднання родичів політв'язнів Кремля