«Ветеранські вікна» для отримання соціальних і адміністративних послуг вже діють у 10 областях

Згідно з постановою Кабінету міністрів окремі "ветеранські вікна" будуть відкриті у ЦНАПах по всій Україні, наразі такі "вікна" для отримання соціальних і адміністративних послуг вже діють у 10 областях.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю Українському радіо розповів виконуючий обов'язки міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

"Міністерство у справах ветеранів почало впроваджувати "єдині ветеранські вікна" з 2021 року. Перший такий проєкт був організований на базі житомирського ЦНАПу. Спільно з Міністерством соціальної політики і мером Житомира ми відкрили у ЦНАПі 2 ветеранських вікна, який повністю дає можливість ветерану прийти і без черги скористатися всією інформацією про пільги та послуги, які надаються в розрізі ветеранської політики. А також скористатися всіма адмінпослугами, які є. Ми не зупинялися. Наразі такі вікна відкриті у 10 областях. Але в минулому місяці Мінветеранів подало на розгляд Кабінету міністрів постанову, яку уряд схвалив і тепер ми маємо можливість відкривати окремі "ветеранські вікна" у ЦНАПах по всій Україні, що наразі ми робимо. Тобто цей процес запущений", - сказав Порхун.

Водночас він відзначив, що основою нової ветеранської політики має стати не пожиттєве пільгове утримання, а реабілітація та інструменти для подальшого розвитку. За його словами, відповідний законопроект наразі готується: "Я думаю, до кінця травня він вийде на зовнішнє погодження, а далі – на засідання Кабінету міністрів з його ухваленням і передачею вже у Верховну Раду".

Паралельно у міністерстві працюють над розробкою електронного кабінету надавачів послуг. Це має спростити бюрократичні процеси.

Читайте також: Понад 60% опитаних вважають, що держава не виконує своїх зобов'язань перед ветеранами

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство у справах ветеранів вивчає питання створення Центрів ветеранського розвитку на базі закладів вищої освіти в Чернігові та Кропивницькому.