Комітет захисту журналістів закликає владу України розслідувати факти тиску на медійників

Американська організація «Комітет захисту журналістів» закликає владу України ретельно розслідувати факти тиску на журналістів-розслідувачів та притягнути винних до відповідальності.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті організації.

«Українська влада повинна провести швидке й ретельне розслідування усних погроз на адресу журналіста Юрія Ніколова, а також імовірного стеження за журналістами Bihus.info, встановити винних і притягнути їх до відповідальності», – заявила координатор програм КЗЖ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона назвала «ознакою здорової демократії», яскраву українську розслідувальну журналістику, яка «не повинна придушуватися у воєнний час, а навпаки, більш ніж будь-коли, має продовжувати процвітати, не побоюючись репресій».

Читайте також: Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

Як повідомлялося, Президент України зреагував на останні атаки проти медіа, та наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

«Щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий», - заявив глава держави у відеозверненні 17 січня.

Нагадаємо, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: напередодні невідомі намагалися потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами «ухилянт», «зрадник».

Читайте також: Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Після інциденту Телеграм-канал «Карточный Офіс» опублікував допис, в якому повідомлялося, нібито це військові приїхали передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили Телеграм-канали «Вертикаль» та «Джокер».

16 січня було оприлюднено приховані зйомки, де видно, нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини. Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Читайте також: СБУ розслідує обставини прослуховування і відеозйомки співробітників Bihus.Info

Комітет захисту журналістів – американська незалежна некомерційна неурядова організація, що базується в Нью-Йорку та має кореспондентів по всьому світу. КЗЖ сприяє відстоюванню свободи преси та захищає права журналістів.