СБУ викрила угруповання, яке «продавало» українських моряків на судна для перевезення нелегалів

Служба безпеки України знешкодила діяльність міжнародного злочинного угруповання у Миколаївській області. Зловмисники «вербували» українських моряків, яких потім змушували працювати на кораблях, що доставляли нелегалів із Середньої Азії до країн ЄС.

Про це йдеться у повідомленні пресцентру СБУ, передає Укрінформ.

За оперативними даними, схему організував громадянин України та його спільник із Турецької республіки.

«Жертвами» зловмисників здебільшого були мешканці південних областей, які мали проблеми з дозвільними документами моряка. Їм обіцяли високооплачувану роботу на суднах далекого плавання за кордоном. Для підтвердження надійності «компанії» одразу після «досягнення домовленостей» морякам сплачували 3 тис. доларів авансу.

«Утім, як виявлялося потім, місцем роботи цих моряків ставали судна, які «спеціалізувалися» на переправленні нелегальних мігрантів з країн Середньої Азії до ЄС», йдеться у повідомленні.

За такі злочини у країнах Євросоюзу передбачено покарання до 20 років позбавлення волі. І частина українських моряків замість великих заробітків отримала великі терміни ув’язнення.

За даними слідства, мережа «вербувальників», які підшукували моряків, налічувала щонайменше 6 осіб.

Організатор-іноземець за одну завербовану особу сплачував своєму українському «партнеру» 7 тис. дол. Із них 3 тис. дол. – аванс моряку, а решта розподілялася між організатором-громадянином України та «вербувальниками».

На рахунку угруповання – п’ять «партій» українців за кордон. Серед них щонайменше 5 осіб ув’язнено в країнах Євросоюзу.

Оперативники спецпідрозділу СБУ в Миколаївській області зупинили двох завербованих осіб безпосередньо перед відправкою за кордон у приміщенні Миколаївського міжнародного аеропорту після проходження прикордонного контролю.

Читайте також: СБУ встановила двох підозрюваних у злочинній схемі з документами для моряків

Наразі одного з організаторів та його спільника-вербувальника затримано. Їм повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України.

Операція із викриття злочинної схеми проводилася спільно з СУ ГУ Нацполіції за процесуального керівництва Миколаївської окружної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, у липні цього року СБУ викрила і заблокувала механізм незаконного оформлення дозвільних документів моряків. Для реалізації оборудки зловмисники здійснювали несанкціоноване втручання у відповідний державний реєстр. За інформацією спецслужби, орієнтовний розмір неправомірної вигоди, яку злочинці отримували щороку сягав понад 150 млн доларів.

Фото: ssu.gov.ua