В ОГП прокоментували можливість обвинувачених у справі Луценка і Вербицького вийти з-під варти

В Офісі генерального прокурора заявили, що можливості процесуального реагування прокурорів, які могли б упередити можливе звільнення з-під варти двох обвинувачених у справі щодо викрадення і катування активістів Майдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, наразі вичерпано.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у роз’ясненні від Офісу генпрокурора (ОГП), розміщеному на сайті відомства.

«Можливості процесуального реагування прокурорів, які б могли упередити ці негативні наслідки, на даний час вичерпано», - йдеться у повідомленні.

В ОГП нагадали, що через недотримання суддями Білоцерківського міськрайонного суду Київської області вимог ст. 186 КПКУ щодо строків розгляду клопотань про застосування запобіжного заходу, двох обвинувачених у вчиненні особливо тяжких насильницьких злочинів проти учасників Революції Гідності 7 серпня 2021 року може бути звільнено з-під варти.

Як уточнюється, прокурори Офісу генпрокурора здійснюють підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно двох учасників злочинної організації, які обвинувачуються в незаконному викраденні 21 січня 2014 року з приміщення Олександрівської клінічної лікарні міста Києва учасників акцій протесту Луценка та Вербицького, їх катуванні, а також в умисному вбивстві викраденого Вербицького, за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, п. п. 3, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 127 та ч. 3 ст. 146, ст. 340 ККУ).

Уточнюється, що обвинувальний акт у цій справі 1 липня 2021 року надійшов на розгляд Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Читайте також: Справи Майдану: двох підозрюваних у вбивстві Вербицького судитимуть заочно

Зазначається, що відносно цих обвинувачених раніше було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 7 серпня 2021 року.

Підготовче судове засідання у цій справі, призначене на 9 липня 2021, не відбулося через неявку захисників обвинувачених, при цьому клопотання прокурора про залучення адвокатів з Центру безоплатної правової допомоги було визнано судом передчасним.

В ОГП поінформували, що того ж дня прокурор звернувся до суду з клопотанням про застосування щодо обвинувачених запобіжного заходу, в якому поставив питання про їх подальше тримання під вартою.

Зазначається, що незважаючи на те, що статтею 186 КПКУ передбачено невідкладний розгляд таких клопотань, але не пізніше 72 годин, суд призначив наступне судове засідання лише на 21 липня 2021 року.

«Водночас 21 липня 2021 року колегія суддів, не розглядаючи клопотання, натомість прийняла рішення, яким, попри наявність ухвали Київського апеляційного суду про визначення підсудності у даному кримінальному провадженні за Білоцерківським міськрайонним судом та встановлену Кримінальним процесуальним кодексом заборону спорів про підсудність між судами, направила кримінальне провадження до Київського апеляційного суду для передачі іншому суду. Фактично ж справу скеровано до Київського апеляційного суду лише 26 липня 2021 року», - зазначили у відомстві.

Як уточнюється, потім ухвалою Київського апеляційного суду від 4 серпня 2021 року було констатовано безпідставність піднятого Білоцерківським міськрайонним судом Київщини питання про зміну підсудності і справу було повернуто до цього суду для продовження судового розгляду.

«5 та 6 серпня 2021 року головуючою у справі призначено судові засідання, що не відбулися через відпустку двох членів колегії, які відмовились відкликатись з відпустки. У зв’язку з цим та зважаючи на те, що термін тримання обвинувачених під вартою спливає 7 серпня 2021 року, прокурором та представниками потерпілих заявлені клопотання про здійснення додаткового авторозподілу для заміни в порядку, передбаченому законом, відсутніх суддів, на які офіційної відповіді з суду досі не отримано. Чергову дату судового засідання не визначено», - поінформували в ОГП.

Читайте також: Характери гідності: Точин, Поправка, Бойків, Максимов, Вербицький

Тож, як зазначається, у прокурорів не залишилося можливостей процесуального реагування, які могли б упередити такі наслідки.

«Звертаємо увагу, що обвинувачені у даному кримінальному провадженні до моменту їх затримання перебували в розшуку, в тому числі один з обвинувачених переховувався упродовж майже 6 років, використовуючи з цією метою підроблені документи. Крім того, вже перебуваючи під вартою, один з обвинувачених намагався вплинути на іншу особу, якій інкримінується співучасть у викраденні та катуванні потерпілих», - уточнюється у повідомленні.

Зі свого боку в Офісі генпрокурора закликали до суворого дотримання вимог кримінального процесуального законодавства, зокрема, щодо імперативно визначених строків здійснення процесуальних дій.

В ОГП нагадали, що за вчинення злочинів, інкримінованих обвинуваченим, до кримінальної відповідальності наразі притягнуто 16 осіб, стосовно 7 з них справи розглядаються судами, у тому числі щодо 2 заочно (іn аbsеntiа), 9 осіб оголошено в розшук, одну особу засуджено до 9 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, голова колегії ГО «Адвокатська дорадча група» Євгенія Закревська поінформувала, що строк дії запобіжних заходів двом обвинуваченим у справі щодо викрадення активістів Майдану Ігоря Луценка і Юрія Вербицького і вбивства Вербицького - Івану Новотному та Сергію Мисливому - у вигляді тримання під вартою закінчується у суботу, і 7 серпня вони вийдуть на волю.

12 березня минулого року у ДБР поінформували, що правоохоронці затримали підозрюваного в участі у злочинній організації, яка викрала активіста Євромайдану Юрія Вербицького та екснардепа Ігоря Луценка. За даними ЗМІ, правоохоронці затримали Новотного.

До цього, 10 березня минулого року, правоохоронці затримали іншого громадянина, ймовірно причетного до викрадення і вбивства Вербицького та викрадення Луценка.

За даними ЗМІ, ім'я затриманого 10 березня - Сергій Мисливий.

Юрій Вербицький - активіст Революції Гідності, був викрадений разом з народним депутатом восьмого скликання Ігорем Луценком 21 січня 2014 року і вбитий після катувань.