Адвокати Чауса заявили відвід судді

Адвокати екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса заявили відвід судді Вищого антикорупційного суду, який мав розглядати питання про запобіжний захід для Чауса.

Про це у коментарі журналістам заявила речниця Вищого антикорсуду Олеся Чемерис, передає кореспондент Укрінформу.

“(Від захисників Чауса — ред.) було заявлено клопотання про відвід судді, і зараз система авторозподілу визначила іншого суддю, який розглядатиме це клопотання. Система визначила суддю Ольгу Саландяк, яка незабаром розпочне це засідання і визначить, вмотивований цей відвід судді чи невмотивований”, - зазначила речниця ВАКС.

Як повідомлялося, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тис. доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався у Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

Читайте також: Директор НАБУ: Справа Чауса стала політичною, складно буде довіряти його показанням

30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення Чауса у селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку. Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Читайте також: Підслідність у справі Чауса має визначати прокуратура, а не ОП – Никифоров

Зі свого боку НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той перебуває під захистом СБУ та отримує медичну допомогу. Він заявив, що його підзахисний Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабаря, і потерпілого у справі щодо викрадення, яку розслідує СБУ.

Читайте також: Зеленський не зустрічався з Чаусом - прессекретар Президента

3 серпня Національне антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання з обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також 3 серпня у НАБУ поінформували, що детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса у столичній лікарні «Феофанія».