Новий локдаун, «газові» інтриги, ризики для Байдена та шпигунські війни - публікації тижня

Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Nord Stream 2, Конгрес США та політичні ризики для Байдена

США завжди перебували в жорсткій опозиції до Nord Stream 2 – як наприкінці каденції Обами, коли цей проєкт лише починав своє існування, так і за президентства Трампа, коли він був добудований на понад 90%. Й хоча обидва президенти керувалися різними мотивами, вони так чи інакше перешкоджали його просуванню. Втім, із приходом Джо Байдена політика Вашингтона змінилася. Але тепер позиція Білого дому кардинально розходиться з баченням обох партій Конгресу США. Отже, якими політичними наслідками це може загрожувати президентству Байдена?

***

Одне хрещення – дві України?

Хресна хода УПЦ МП та святкування в Православній церкві України - Укрінформ підбив короткі підсумки відзначення річниці Хрещення України-Руси. Як і чим відрізнялися святкові літургії, проповіді? Авторка статті Лана Самохвалова порівняла організацію заходів, заклики, реакцію соцмереж та настрої звичайних вірян.

***

COVID-сертифікат у смартфоні: уже дуже скоро

Випробування електронних COVID-сертифікатів, які обіцяють більше свободи в пандемію, завершується. Тим часом в інтернеті з’являється так багато інформації про ковід-документи, що заплутатися в ній легше, ніж розібратися. Відтак Укрінформ зібрав усе, що відомо на цей момент, в одному матеріалі, додатково поспілкувавшись з НСЗУ.

***

Поствакцинальний імунітет до COVID-19: захист не 100%, але від тяжких форм – майже

У Міністерстві охорони здоров’я переконані, що восени Україні знову не уникнути загострення ковід-ситуації і повернення до суворого карантину «червоної зони». Однак уже зараз учені бачать привід для оптимізму – тривалий імунітет до ковіду. Хоча остаточної відповіді про тривалість захисту від коронавірусу за рахунок вакцинації людство досі не має, але з’являються обнадійливі дані досліджень. 

***

«Гаванський синдром» у Відні

В останні роки американські агенти розвідки та дипломати в різних країнах світу стикалися із загадковими проблемами зі здоров’ям. Вони скаржились на раптові головні болі, запаморочення, дзвін та тиск у вухах, і навіть втрату слуху й тривалі порушення мозкової діяльності. Симптоматика отримала назву "гаванський синдром" – за місцем, де вперше було виявлено цю проблему в 2016 році. Його поява у Відні актуалізувала тему. Одна з робочих гіпотез полягає в тому, що причиною "гаванського синдрому" може бути застосування російською воєнною розвідкою ГРУ зброї спрямованої енергії.

***

Токіо-2020: як не програти все в голові

Минув перший тиждень літньої Олімпіади-2020. Кажуть, ми йдемо за антирекордним медальним графіком і ризикуємо отримати найгірші Ігри в плані нагород. Зважаючи на потужний склад потенційних медалістів на наступний тиждень (Хижняк, Магучіх, Бех-Романчук, Горуна, Романчук, борці, синхроністки), не варто впадати у відчай. Ми цілком здатні перевершити результат Ріо-2016, коли у нас було лише два чемпіони. Водночас, українські зірки спорту пояснюють свої невдалі результати на Олімпіаді психологічним тиском.

Іще більше цікавих публікацій читайте тут.