Токіо-2020: як не програти все в голові

Токіо-2020: як не програти все в голові

Укрінформ
Українські зірки спорту пояснюють свої невдалі результати на Олімпіаді психологічним тиском.

Минув перший тиждень літньої Олімпіади-2020, а у нас лише чотири «бронзи». Кажуть, ми йдемо за антирекордним медальним графіком і ризикуємо отримати найгірші Ігри в плані нагород. Зважаючи на потужний склад потенційних медалістів на наступний тиждень (Хижняк, Магучіх, Бех-Романчук, Горуна, Романчук, борці, синхроністки), то не варто впадати у відчай. Нагороди в України ще будуть, буде й «золото». Ми цілком здатні перевершити результат Ріо-2016, коли у нас було лише два чемпіона.

Читайте також: Є перша медаль України, Білодід виборола «бронзу»

Підводячи підсумки перших днів, хочеться звернути увагу на такий момент. Багато хто з наших іменитих і не дуже олімпійців скаржились на неймовірний тиск, тягар відповідальності та моральне спустошення. Про це говорили Дар’я Білодід і Олена Костевич, про це писала Ольга Харлан. Почитати Харлан в соцмережах, то складається враження, що у разі поразки в Токіо їй погрожували ледь не привселюдним четвертуванням.

Звісно, ніхто і ніщо не загрожувало нашій уславленій фехтувальниці. В Україні вже ніхто не вимагає від спортсменів, як в часи Союзу, «вмирати» на арені чи бігти з переломом ноги. Виглядає на те, що перфекціоніст Харлан сама себе накрутила до стану безсоння. А допомогти не було кому. Навряд чи вона зверталась до психоаналітиків чи фахівців з психології спорту високих досягнень.

Читайте також: Тренер Ольги Харлан: Спорт непередбачуваний, програють і досвідчені

До речі, є підозра, що в Україні послугами таких фахівців спортсмени взагалі не користуються. Мовляв, навіщо мені йти до «мозгоправа», спортсмени – здорові люди. Фізично - так (хоча алергіків не бракує), але від ментальних зривів ніхто не застрахований. Випадок в Токіо з легендарною американською гімнасткою Сімоною Байлз є зайвим підтвердженням цього. Байлз у найвідповідальніший момент змагань злякалася виходити до снарядів і збірна США програла командну першість. І це при тому, що у американців психоаналітик був точно. Тобто, ідеального вирішення проблеми не існує, але зменшити «побочку» елітного спорту за допомогою фахівців можна гарантовано.

Напередодні Олімпіади наш міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт казав, що юні, дебютанти і «темні конячки» матимуть на Іграх перевагу – у них немає тягаря відповідальності. І це правда. Скажімо, майже ніхто не знав про нашу веслувальницю Вікторію Ус. Насправді, вона не дебютант і їй 28 років. Але позбавлена зайвого ажіотажу до себе, Ус показала дуже гідні результати за неймовірно жорсткої конкуренції. Вочевидь, психолог Вікторії не потрібен. Але більшості наших зірок він точно би допоміг зняти зайву напругу перед Олімпіадою і показати куди кращі результати.

Святослав Василик, Київ

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-