На правоохоронні органи в Україні досі впливають олігархи та політики – ексагент ФБР

Правоохоронні органи в Україні досі не позбулися впливу олігархів та політиків, що позначається на їхній роботі.

Про це заявила незалежна експертка, колишня старший агент ФБР Карен Грінвей на міжнародній конференції «Демократія в дії», присвяченій боротьбі з корупцією (Democracy in Action: Zero Corruption), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коломойський та інші олігархи упродовж двадцяти років впивали на роботу правоохоронних органів в Україні через змову та корупцію», - сказала вона.

Читайте також: Комітет Ради може розглянути законопроєкт про олігархів наступного тижня

За її словами, нині Генеральна прокуратура «то успішно, то неуспішно розслідує справи проти високопосадовців, а також олігархів». Щоб працювати незалежно, Генпрокуратура має бути повністю політично незалежною, але вона такою не є, вважає еспертка.

«Як агентка американського ФБР я не мала партнерів в Україні, аби збирати необхідні матеріали для багатьох справ», - зазначила Грінвей. Правоохоронні органи США, за її словами, не могли покладатися на українських партнерів, оскільки ті не мали політичної підтримки, аби виконувати свою роботу належним чином.

Читайте також: Українські реформи підривають пов’язані з Росією та олігархами особи – Держдеп

Водночас Грінвей зазначила, що Національне антикорупційне бюро України демонструє значні успіхи, при цьому керівникові НАБУ Артему Ситнику доводиться «витрачати стільки ж часу на боротьбу зі щоденними нападками на його організацію з боку політиків, як і на керівництво роботою слідчих та детективів».

Читайте також: Справи НАБУ за кордоном: Ситник розповів про арештовані рахунки

Як повідомляв Укрінформ, американський сенатор від штату Меріленд, голова Гельсінської комісії США Бен Кардін на Міжнародному форумі Democracy in Action: Zero Corruption Conference заявив, що Російська Федерація використовує корупцію для підриву демократичного розвитку України та інших держав.