Зеленський не бачить підстав для припинення вакцинації препаратом Covishield

Президент Володимир Зеленський не вбачає підстав для припинення процесу щеплення населення вакциною від коронавірусу Covishield.

Про це він заявив на спільній з Президентом Литовської Республіки Гітанасом Науседою пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На рівні України поки що підстав для того, щоб зменшувати вакцинацію AstraZeneсa, я, чесно кажучи, не бачу. Від нашого МОЗ також я цієї інформації не отримував. Знаю одне: що ми боремося за збільшення постачання кількості вакцин. Бачимо декілька контрактів. Чекаємо наприкінці березня постачання вакцини нашого китайського партнера. Також чекаємо на підписання та остаточного (повідомлення - ред.) терміну від постачальника вакцини під назвою Pfizer», - сказав Зеленський.

Читайте також: МОЗ збільшив інтервал між дозами CoviShield

На його думку, нині дуже багато дезінформації навколо теми вакцинації. «Я вважаю, що інформаційна атака на AstraZeneсa чи на Covishield (а я сам вакцинувався цією вакциною, і я стою перед вами, нормально почуваюся)... що це дуже серйозна протидія інформаційна проти цієї вакцини, бо вона найдоступніша», - наголосив Президент.

Він також зазначив, що немає доказів того, що кількість смертей у світі, які інформаційно пов'язують з вакциною AstraZeneсa, спричинена саме цим. Водночас в Україні це поки що єдина вакцина, яка доставлена. «На сьогодні з 500 тисяч доз вакцини при тому, я вважаю, низькому рівні довіри населення світу до вакцинації і дуже низькому рівні довіри саме українців до вакцинації, ми вакцинували близько 90 тисяч людей, і ми тільки почали. З 90 тисяч людей у нас жодного летального випадку», - наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Україна розпочала вакцинацію 24 лютого препаратом Covishield, виготовленим в Індії за ліцензією Oxford/AstraZeneca. Станом на 1 березня першу дозу вакцини отримала 3141 особа.

Читайте також: Українські лікарі розвіяли міфи про вакцину Covishield

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також у березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Вакцинація від коронавірусу, згідно з Національним планом щеплення, проводитиметься у п’ять етапів. На першому мають бути вакциновані медичні працівники, які працюють у лікарнях, що надають медичну допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

З 1 березня є можливість записатися до списку очікування на вакцинацію через портал «Дія», мобільний застосунок «Дія» або Національний контакт-центр МОЗ.