В МОЗ кажуть, що до ухваленого урядом фінансування треба додати ще ₴57 мільярдів

За розрахунками Міністерства охорони здоров'я, до ухваленого урядом фінансування на медицину необхідно додати близько 57 мільярдів гривень.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

"Ми рахували різні варіанти. Для того, щоб ми забезпечили мінімум, щоб ми, без перебільшення, вижили, треба додати (до ухваленого урядом обсягу фінансування - ред.) близько 57 млрд грн.", - сказав Степанов.

Читайте також: Степанов спрогнозував відтік лікарів за кордон, якщо їм не підвищать зарплати

Він додав, що бюджетному запиті МОЗ пропонувало фінансування медичної сфери на рівні 296 млрд грн, з яких 225 млрд грн — це Програма медичних гарантій, 15,1 млрд — це кошти на закупівлю вакцини від COVID-19, розраховані для всіх груп ризику, решта — це інвестиційні проєкти, будівництво, наприклад в Інституті раку.

В проєкті бюджету, який схвалив уряд, передбачено, за словами Степанова, 159 млрд грн разом зі спеціальним фондом.

Глава МОЗ заявив, що у разі якщо не буде додано фінансування на медичну сферу, лікарі почнуть виїжджати за кордон. Втім міністр впевнений, що йому вдасться переконати народних депутатів збільшити фінансування на медицину.

Читайте також: МОЗ назвало антибіотики, які заклали в резерв для COVID-лікарень

Як повідомляв Укрінформ, за розрахунками Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я на Програму медичних гарантій (ПМГ) у 2021 році необхідно 225 млрд грн. В проєкті бюджету, який Кабінет міністрів ухвалив 27 листопада, видатки на ПМГ закладені на рівні 123 млрд грн.