МКІП: підвищення рівня медіаграмотності - пріоритетне завдання на 2021 рік

Підвищення рівня медіаграмотності - пріоритетне завдання для Міністерства культури та інформаційної політики на наступний рік.

Як передає Укрінформ, про це сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко під час онлайн-форуму «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса» , повідомляє пресслужба МКІП.

«Курс на реформи в медійній сфері продовжується. Серед пріоритетів МКІП на наступний рік - підвищення рівня медіаграмотності та критичного мислення громадян через освітні програми», - сказав Шевченко.

Зазначається, що серед найважливіших досягнень цього року в медіа-сфері Шевченко назвав підготовку до першого читання проєкту закону “Про медіа”, ратифікацію конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів і просування України у міжнародних рейтингах відкритості та доступу до публічної інформації.

Як повідомляється, участь у дискусії також взяли: Микита Потураєв, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики; Інна Гребенюк, членкиня правління, UA: Суспільне мовлення; Ігор Розкладай, заступник директора, головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права; Наталія Лигачова, голова «Детектор медіа».

Модерував обговорення програмний директор Інтерньюз-Україна Андрій Кулаков.

Форум «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса» проводиться в межах підготовки до Ukraine Reform Conference, яка є ключовою щорічною міжнародною подією, присвяченою експертному обговоренню прогресу реформ в Україні. У 2021 році URC відбудеться у Вільнюсі, Литовська Республіка.

Як повідомляв Укрінформ, законопроєкт «Про медіа» (№2693), який був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, пропонував запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання і галузевого саморегулювання.

17 січня 2020 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити законопроєкт №2693 «Про медіа» в першому читанні.

27 січня представники медіаспільноти та громадських організацій заявили, що стурбовані неоднозначно прописаними вимогами до реєстрації онлайн-медіа, регулювання іноземних медіа, відсутністю дієвого механізму протидії монополіям на медіаринку та нечіткою процедурою формування органу співрегуляції.

Читайте також: При МКІП створять офіс із державної програми впровадження медіаграмотності – депутат

Вони закликали депутатів і, зокрема, Комітет з гуманітарної і інформаційної політики скоригувати ці питання до другого читання.

29 травня голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко (фракція «Слуга народу») повідомив, що члени цього комітету планують до середини червня зареєструвати у Верховній Раді нову редакцію законопроєкту про медіа.

Читайте також: Законопроєкт про медіа допоможе побудувати цивілізовані правила гри - МКІП

21 жовтня Олександр Ткаченко, вже як міністр культури та інформаційної політики, висловив сподівання на те, що Верховна Рада після місцевих виборів таки ухвалить законопроєкт про медіа.